Van parkeercontrole tot woonfraude

Gemeente Amsterdam geeft inzicht in gebruikte algoritmes

28 september 2020 12:52 Aangepast: 28 september 2020 13:16
Een scanauto in Amsterdam Beeld © ANP

Amsterdam komt samen met de Finse hoofdstad Helsinki met een register dat het gebruik van algoritmes in kaart brengt.

De twee steden zijn hiermee de eersten ter wereld, zegt de Amsterdamse wethouder Touria Meliani (digitale stad). Op een speciale site worden de eerste toepassingen van de algoritmes beschreven, zoals bij parkeercontroles en bestrijding van woonfraude.

"Algoritmes zijn onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven en worden steeds belangrijker voor onze stad", zei de wethouder. "Maar ze zijn lastig te begrijpen. Als stad vinden we dat iedereen het recht heeft om te weten welke algoritmes worden gebruikt en hoe ze werken. Daarom ben ik ontzettend trots op dit register."

Een algoritme is een stappenplan dat een computer uitvoert. In dit stappenplan zitten vaak een of meerdere keuzemomenten, bijvoorbeeld op basis van kenmerken als leeftijd, geslacht, of jaarlijks salaris. Zo kan een algoritme verschillende keuzes voor verschillende gevallen maken.

Uiteindelijk moeten alle algoritmes die Amsterdam gebruikt in het register komen te staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Twitter biedt excuses aan voor racistisch foto-algoritme

Parkeercontroles en illegale vakantieverhuur

Het register laat zien waar de gemeente de algoritmes voor gebruikt, zoals bij meldingen van rondslingerend afval in de openbare ruimte, bij parkeercontroles en bij het opsporen van illegale vakantieverhuur.

Aan de inzet ervan zitten ook risico’s, bijvoorbeeld als er onopgemerkte fouten of vooroordelen in de data zitten die tot discriminatie en oneerlijkheid kunnen leiden. "We letten er goed op dat algoritmen mensen gelijk behandelen, open en controleerbaar zijn en in dienst staan van de Amsterdammers", stelt de gemeente.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Onderzoek: Instagram-algoritme geeft voorkeur aan naakt

Bright Nieuwsbrief

Maak kans op draadloze oordoppen: Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van