Ga naar de inhoud
Tijdelijk geen 30 procent afstaan

Apple maakt voor Facebook uitzondering op betaalregels apps

Apple maakt tijdelijk een uitzondering op de omstreden regels voor betalingen binnen de App Store. Waar Apple normaal gesproken 30 procent van de betaalde bedragen opeist, geldt dit momenteel niet voor betaalde livestreams op Facebook.

Betalingen binnen apps die via de appstore van Apple zijn gedownload, moeten normaal altijd via het betalingssysteem van Apple worden afgehandeld. Daarbij geldt een tarief van 30 procent.

Voor de Facebook-app maakt Apple nu tijdelijk een uitzondering, omdat veel ondernemers noodgedwongen fysieke bijeenkomsten digitaal moeten houden.

Betaalde livestreams

De socialmediagigant ontwikkelde deze zomer een dienst waarmee tegen betaling bijvoorbeeld online cursussen of yogatrainingen worden gegeven. Facebook had eerder in de media geklaagd over het appstore-beleid van Apple.

Tot het eind van het jaar staat Apple toe dat voor de livestreams via Facebooks eigen betaalsysteem wordt afgerekend. Daarna moet Facebook het Apple-systeem gebruiken en de 30 procent afdragen.

ClassPass en Airbnb

Ook voor ClassPass, dat sinds de coronapandemie online trainingen en fitnesslessen mogelijk maakt, is een uitzondering gemaakt. Hetzelfde deed Apple voor Airbnb.

Techbedrijven
Lees ook:
Techbedrijven vechten samen tegen 'oneerlijk' Apple

Facebook: uitstel te kort

Een Facebook-woordvoerder hekelde tegenover Bloomberg dat Apple 'noodlijdende bedrijven maar een kort uitstel biedt'. "Daarna moeten ze, wederom, de volledige 30 procent App Store-belasting betalen."

Ook blijft Apple de 30 procent eisen van gamemakers, omdat die minder hard zouden zijn getroffen door de coronapandemie. Facebook zegt daarmee akkoord te zijn gegaan voor zijn dienst Facebook Gaming. "Helaas moesten we die concessie doen, om de uitzondering voor andere ondernemers te krijgen", stelt Facebook-topman Vivek Sharma.

Apple
Lees ook
Apple wint eerste slag: Fortnite nog niet terug in App Store

Kritiek Fortnite-maker Epic Games

Apple krijgt steeds meer kritiek op het verplichte gebruik van zijn dure betaalsysteem binnen de App Store. Epic Games, maker van Fortnite, stapte onlangs naar de rechter wegens vermeend machtsmisbruik door Apple.

In augustus verwijderde Apple Fortnite uit zijn appwinkel, omdat in dit spel een eigen betaalsysteem was opgezet voor mobiele spelers.

Deze week voerde Epic Games via een andere weg de druk op Apple op. Samen met andere organisaties, waaronder Spotify en een belangenvereniging voor Europese nieuwsmedia, richtte het bedrijf een alliantie op voor eerlijkere praktijken binnen de Apple App Store.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl