Cyberoorlog

Poetin wil 'cybervrede' sluiten met Amerika

25 september 2020 15:26 Aangepast: 25 september 2020 15:34
Beeld © AFP

Rusland wil vrede sluiten met de Verenigde Staten over hun permanente strijd in cyberspace.

De Russische president Vladimir Poetin streeft naar een akkoord waarin beide landen garanderen zich niet via cyberspace met elkaars verkiezingen en andere binnenlandse aangelegenheden te bemoeien.

Poetin roept op tot een herstart van de relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten bij het gebruik van ICT, ook om incidenten in cyberspace te voorkomen. Hij noemt het risico van een grootschalige confrontatie in deze digitale wereld een van de grootste hedendaagse uitdagingen.

Verkiezingen VS

Het aanbod van het regime in het Kremlin komt ruim een maand voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De vorige verkiezingen vier jaar geleden werden overschaduwd door berichten dat de Russen zich intensief in de stembusstrijd hadden gemengd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Russische staatshackers vielen adviseurs campagne Biden aan'

'Trump geholpen'

Amerikaanse inlichtingendiensten kwamen tot de conclusie dat Moskou zich bemoeide met de verkiezingen van 2016 om deze te kantelen in het voordeel van Donald Trump, de uiteindelijke winnaar.

De Russen hackten onder meer de campagne van zijn rivaal Hillary Clinton. Moskou ontkent die beschuldigingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook rolt Russische nepnieuwsnetwerken op

Biden

Rusland ontkent dat het nu weer probeert om invloed uit te oefenen op de Amerikaanse verkiezingscampagne, ondanks bewijzen van het tegendeel.

Microsoft zei eerder deze maand dat hackers die banden hebben met Rusland, China en Iran mensen probeerden te bespioneren die banden hadden met zowel Trump als Biden. Microsoft waarschuwde ook een van Bidens belangrijkste adviesbureaus voor de campagne dat het mogelijk doelwit was van Russische staatshackers. Het Kremlin noemde dit "onzin".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook: Russische poging inmenging verkiezingen VS verijdeld

Bright Nieuwsbrief

Maak kans op draadloze oordoppen: Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van