Plug-in hybride auto's

'Plug-in hybride auto twee keer zo vervuilend als in tests'

25 september 2020 11:23 Aangepast: 25 september 2020 13:54

Plug-in hybride auto's zijn ruim twee keer zo vervuilend als laboratoriumtests aangeven, meldt de stichting Natuur en Milieu.

"Deze auto’s lijken een milieuvriendelijke keuze, maar zijn het nauwelijks", schrijft Natuur en Milieu op basis van een onderzoek van de Europese organisatie Transport & Environment.

Plug-in hybrides, auto's die zowel elektrische aandrijving als een verbrandingsmotor hebben, stoten gemiddeld 117 gram CO2 per kilometer uit, terwijl officiële testresultaten maar 44 gram per kilometer melden. Benzine- en dieselauto's stoten respectievelijk 164 en 167 gram CO2 per kilometer uit, aldus Transport & Environment.

Niet op tijd opladen

Het verschil is volgens Natuur en Milieu te verklaren doordat bestuurders van plug-in hybrides bijvoorbeeld hun auto niet op tijd opladen, waardoor hij al snel overschakelt van de elektrische aandrijving naar de benzine- of dieselmotor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Duurtest Ford Kuga plug-in: kunnen we opnieuw beginnen?

Subsidie

Transport & Environment analyseerde de emissiegegevens van zo'n 20.000 plug-in hybride auto's in heel Europa. De Nederlandse overheid subsidieert plug-in hybride auto's met een lage CO2-uitstoot.

Volgens Natuur en Milieu kan dat geld beter besteed worden aan de subsidiëring van volledig elektrische auto's. Daarvoor is sinds deze zomer ook subsidie aan te vragen, maar de subsidiepot voor nieuwe elektrische auto's was binnen mum van tijd al op voor dit jaar. Voor voor de aanschaf van tweedehands elektrische auto's is dit jaar nog wel subsidie beschikbaar: 2000 euro per elektrische occasion. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Duurtest BMW 530e: slimme plug-in hybride met luxe-opties

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van