Bright Analyse

Amazon bewijst dat Stadia en Game Pass ook op iOS kunnen werken

25 september 2020 15:00 Aangepast: 25 september 2020 15:31

Terwijl Google en Microsoft klagen over Apples weigering om gamestreamingdiensten in de App Store toe te laten, verschijnt Amazons concurrent moeiteloos via een omweg. Dat zouden de andere bedrijven ook best kunnen doen.

Het is de laatste tijd oorlog rond Apples App Store. Fortnite werd verwijderd na het overtreden van de betaalregels, waarna ontwikkelaar Epic Games een grote rechtszaak startte. Tegelijkertijd klaagt Spotify al lange tijd over de forse marges die worden geïnd bij iPhone-klanten, waardoor Apple Music een oneerlijk voordeel zou hebben.

Als klap op de vuurpijl ligt Apple overhoop met meerdere techbedrijven die hun gamestreamingdiensten naar iOS willen brengen. Daarmee is het mogelijk om hoogwaardige games vanuit een datacenter te streamen, waardoor ineens bijvoorbeeld de nieuwste Call of Duty of FIFA op je smartphone werkt. 

Alle games controleren

Apple wil alle games van zo'n streamingdienst kunnen controleren voordat een app wordt goedgekeurd. Een alternatief is om voor iedere losse game een individuele iOS-app te maken. Dat vonden Microsoft en Google een klantonvriendelijk alternatief en sindsdien is geen enkel gamestreamplatform naar Apples platform gekomen.

Maar daar komt binnenkort verandering in. Amazon kondigde deze week zijn gamestreamingdienst Luna aan, waarmee ook games vanuit de cloud gestreamd kunnen worden. Dat kan niet alleen naar een Fire TV of Android-apparaat, maar ook naar iPhones en iPads. Luna krijgt geen app in de App Store, maar kan zijn technologie probleemloos aanbieden via een webapplicatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple staat de grootste games-innovatie in jaren in de weg

Omweg

Die omweg stelde Apple nota bene twee weken geleden toe, bij het aanpassen van de regels van de App Store. Toen schreef het bedrijf dat gamestreamdiensten "altijd het open internet en browser-apps kunnen gebruiken om mensen buiten de App Store te bereiken".

Dat Google en Microsoft hier toen geen gehoor aan gaven, deed vermoeden dat een webapp een suboptimale ervaring zou bieden voor een dergelijke dienst.

Maar Amazon lijkt nu het tegendeel te bewijzen. Inmiddels zijn sommige Stadia-gebruikers er via een omweg in geslaagd om de gamedienst in een browserscherm werkend te krijgen.

Er was dus een alternatief

Het gooit de oorlog tussen Apple en gamestreambedrijven op zijn kop. Lange tijd werd gedacht dat de techreus het de diensten nagenoeg onmogelijk maakte om hun diensten voor iOS aan te bieden. Maar in werkelijkheid was er een werkend alternatief waar de gameplatformen geen gehoor aan gaven. 

Dat terwijl de kans groot is dat Google en Microsoft dit net zo goed werkend kunnen krijgen. Het zijn twee van de grootste spelers op de technologiemarkt, die al meerdere complexe webdiensten voor browsers in elkaar hebben gezet.

Google en Microsoft in de weg

Het betekent dat niet Apple de komst van Stadia en Game Pass op iOS in de weg zit, maar juist Google en Microsoft. Die techbedrijven hopen misschien op een betere deal, omdat ze in de App Store beter vindbaar zijn. Door geen webapp uit te brengen en gamers boos te krijgen, voeren ze de druk langzaamaan op. 

Het is uiteraard nog de vraag of de webapp van Amazon echt zo goed werkt als wordt beloofd. Luna gaat pas in oktober van start, en zal dan eerst alleen in de Verenigde Staten worden aangeboden. Maar als Luna daar vlekkeloos blijkt te werken, hebben Microsoft en Google wat uit te leggen.

Bastiaan Vroegop, redacteur Bright 

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van