Scifi-auteur in opspraak

Politici: Netflix moet verfilming Chinese scifi-boeken staken

25 september 2020 13:01 Aangepast: 25 september 2020 13:30
Liu Cixin Beeld © Getty

Vijf Amerikaanse senatoren hebben Netflix opgeroepen plannen voor de verfilming van een Chinese sciencefictionboekenreeks stil te leggen. Volgens de politici heeft de schrijver van de reeks zich positief uitgelaten over de behandeling van Oeigoeren door de Chinese regering.

Netflix maakte deze maand bekend dat de trilogie van de Chinese auteur Liu Cixin verfilmd wordt. De productie komt onder leiding te staan van D.B. Weiss en David Benioff, die eerder achter Game of Thrones zaten.

Moslimminderheden

De vijf senatoren wijzen Netflix in een brief op uitspraken die Liu vorig jaar in de New Yorker deed over het Chinese beleid inzake Oeigoeren en andere moslimminderheden in de regio Xinjiang. In dat gebied worden Oeigoeren stelselmatig onderdrukt en zijn er er grootschalige interneringskampen waar gevangenen dwangarbeid verrichten. De Chinese autoriteiten beweren dat het heropvoedingssysteem, zoals zij naar de kampen verwijzen, wordt afgebouwd.

"De regering helpt in ieder geval hun economie en probeert ze uit de armoede te halen", zei Liu in het interview over de Chinese aanpak. "Als je het land wat losser zou maken, zouden de gevolgen verschrikkelijk zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kritiek op Disney vanwege opnames Mulan in Chinese provincie

'Normaliseren van misdaden China'

In hun brief aan Netflix stellen de Republikeinen onder aanvoering van senator Marsha Blackburn dat het verwerken van Liu's boekenreeks tot een serie neerkomt op het "normaliseren van de misdaden van de Chinese overheid". Ze vragen de streamingservice dan ook de plannen te heroverwegen. Netflix heeft nog niet gereageerd op de oproep.

Kritiek op Disney over Mulan

Afgelopen maand kreeg Disney al veel kritiek omdat het entertainmentbedrijf een deel van de film Mulan in Xinjiang heeft opgenomen. In de aftiteling van de film worden acht overheidsinstellingen in Xinjiang bedankt. Daaronder zit ook het openbare veiligheidsbureau in de stad Turpan. In die plaats heeft China een aantal van de interneringskampen gebouwd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Mulan is hit ondanks hoge prijs: Disney al uit de kosten'

Bright Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van de nieuwste gadgets en het tech-nieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore