De 'Hoge Raad' van Facebook

Toezichtraad Facebook start vlak voor verkiezingen VS

24 september 2020 18:55 Aangepast: 24 september 2020 18:58
Beeld © Getty

De nieuwe commissie voor de behandeling van problematische inhoud op Facebook en Instagram gaat medio oktober van start. Dat is vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Oorspronkelijk stond de lancering van het nieuwe orgaan van Facebook vorig jaar al gepland. Volgens het platform is de start vanwege de coronapandemie vertraagd. De commissie wordt ook wel het "hooggerechtshof van Facebook" genoemd.

Bestuurslid Alan Rusbridger zegt dat hij niet weet of de commissie gevallen gaat beoordelen met betrekking tot de verkiezingen. Tijdens de testfase heeft de commissie geen politieke kwesties behandeld. 

"We hebben nog geen Trump-zaak gedaan", aldus Rusbridger, voormalig hoofdredacteur van de Britse krant The Guardian. "We hebben al wel een zaak over naakt gedaan en eentje over godslastering."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Lego blijft Facebook boycotten

Gevoelige kwesties

De toezichtraad bestaat uit ongeveer 40 leden, en heeft het laatste woord in gevoelige kwesties over eventuele terugtrekking van berichten op Facebook en Instagram. 

Ook kan de raad op basis van uitspraken aanbevelingen aan Facebook doen om het beleid aan te passen. Het bedrijf zal daar publiekelijk op gaan reageren.

Meer tech-nieuws? Like Bright op Facebook.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook wellicht weg uit Europa als dataverbod wordt doorgezet

Bright Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van de nieuwste gadgets en het tech-nieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore