Elektrische auto's

Californië verbiedt verkoop nieuwe benzineauto's vanaf 2035

24 september 2020 15:01
Tesla-ceo Elon Musk Beeld © Getty

De Amerikaanse staat Californië wil de verkoop van nieuwe benzineauto's en -vrachtwagens vanaf 2035 verbieden.

Dat maakte gouverneur Gavin Newsom bekend. Californië, de grootste automarkt van de VS, wil zo de overgang naar elektrisch rijden bevorderen en de uitstoot van koolstofdioxide verminderen. 

De plannen van Californië gaan recht tegen president Donald Trump in, die juist geen probleem heeft met fossiele brandstoffen. Terwijl hevige natuurbranden in de westelijke staat woedden, kondigde Newsom eerder deze maand al aan dat Californië zijn reeds omvangrijke beleid tegen klimaatverandering nog meer kracht zou gaan bijzetten.

"We geven hiermee een nieuwe koers aan", zei Newsom op een persconferentie in de Californische hoofdstad Sacramento terwijl achter hem een aantal elektrische auto's stonden. Hij tekende het uitvoeringsbevel op de motorkap van een elektrische Ford Mustang.

Newsom moedigde andere Amerikaanse staten aan om hetzelfde te doen. Ten opzichte van 1990 wil Californië zijn uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 80 procent hebben teruggebracht. De afgelopen jaren is de uitstoot door de logistieke sector in de staat echter toegenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Tesla klaagt regering-Trump aan om Chinese importtarieven

'Nieuwe banen'

Californië is momenteel goed voor 11 procent van de gehele autoverkoop in de Verenigde Staten. De staat is daarnaast toonaangevend voor andere staten in milieuwetgeving rondom auto's.

Het nieuwe beleid zal volgens gouverneur Newsom zorgen voor nieuwe banen en inkomsten voor Amerikaanse autofabrikanten.

Trump is tegen

President Trump heeft geprobeerd Californië te dwarsbomen in het verbieden van auto's die rijden op fossiele brandstoffen. Zijn Democratische uitdager bij de presidentsverkiezingen in november Joe Biden heeft juist miljoenen toegezegd om de vergroening van de Amerikaanse auto-industrie te versnellen. "President Trump zal dit niet pikken", waarschuwde een woordvoerder van het Witte Huis.

Een woordvoerder van Biden zei onder meer dat elektrische auto's "een miljoen banen kunnen scheppen", maar voegde daar wel aan toe dat zijn baas "denkt in termen van aanmoedigen en investeren, en niet van verbieden".

Bright Nieuwsbrief

Maak kans op draadloze oordoppen: Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van