Strijd om TikTok

TikTok-eigenaar vraagt rechter om uitstel downloadverbod

23 september 2020 21:27 Aangepast: 24 september 2020 09:52
Beeld © Getty

Bytedance, het Chinese moederbedrijf van TikTok, eist bij de rechter dat de video-app voorlopig beschikbaar blijft in de Amerikaanse appstores.

Via een federale rechter in Washington probeert het bedrijf het door de regering-Trump aangekondigde verbod aan te vechten, meldt Bloomberg.

TikTok heeft nog tot komend weekend om goedkeuring te krijgen voor de verkoop van zijn Amerikaanse activiteiten. Lukt dat niet dan volgt een verbod.

'Onherstelbare schade'

Het verzoek van Bytedance richt zich in het bijzonder op nieuwe regels die het Amerikaanse ministerie van Handel die aanpassingen aan kernfunctionaliteiten vereisen. Volgens de Chinezen worden buitengewone inspanningen geleverd om aan de eisen van de Amerikaanse overheid te voldoen. Het bedrijf waarschuwt ook voor onherstelbare schade als het verbod ingaat midden november.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Downloadverbod TikTok uitgesteld, Trump staat achter deal

Vrees over nationale veiligheid

Volgens de Amerikaanse overheid verzamelen TikTok maar ook andere Chinese apps te veel gegevens over gebruikers die ze delen met de Chinese overheid. Daardoor zijn ze een gevaar voor de nationale veiligheid van de VS.

President Trump toonde zich eerder tevreden met een TikTok-deal met softwareconcern Oracle en supermarktreus Walmart. Die twee bedrijven stappen samen voor 20 procent in het nieuw opgerichte TikTok Global. Oracle zal daarnaast alle Amerikaanse data van TikTok beheren.

China is tegen

Probleem is echter dan Peking niet akkoord lijkt te gaan met de TikTok-deal. De overeenkomst zoals die nu voorligt zou de nationale veiligheid, belangen en waardigheid van China in gevaar brengen, aldus de Chinese regering.

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Instagram en TikTok

Chat mee op Discord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore