Ga naar de inhoud
2035 de lucht in

Airbus presenteert concepten voor uitstootvrije vliegtuigen

Vliegtuigmaker Airbus heeft een drietal concepten getoond voor vliegtuigen die uitstootvrij kunnen vliegen.

Bij het ZEROe-project zijn drie potentiële vliegtuigen bedacht die milieuvriendelijker de lucht in kunnen. De motoren worden aangedreven door waterstof en een vernieuwd ontwerp moet vliegen efficiënter maken.

Het eerste concept toont een vliegtuig met een driehoeksontwerp, dat doet denken aan een recent vliegtuigontwerp van de TU Delft. Door de nieuwe vorm zou het gewicht beter zijn verdeeld.

Het vliegtuig zou in staat zijn tot 200 mensen te vervoeren en ruim 3.200 kilometer af te leggen op een volle tank. Diezelfde statistieken gelden voor het tweede model, dat onderop een gigantische rotor heeft om hem voort te drijven. 

Het turboprop-concept ziet er het meest conservatief uit, maar zou door optimalisaties alsnog minder verbruiken. Wel kan dit vliegtuig slechts 100 mensen vervoeren voor hooguit 1.600 kilometer.

De vliegtuigen zijn op dit moment nog geen realiteit, maar moeten dat op termijn wel worden: Airbus wil in 2035 de eerste modellen produceren. Het is nog de vraag op wat voor schaal ze dan worden gebruikt.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl