Ga naar de inhoud
Internet

Sites overheid onvoldoende toegankelijk voor mensen met beperking

Slechts 1 procent van de websites van de Nederlandse overheid is aantoonbaar goed toegankelijk voor mensen met een beperking.

Dat concluderen digitale toegankelijkheidsexperts Ron Beenen en Jules Ernst in een onderzoek waarin ze 7000 websites van de overheid hebben geanalyseerd.

Van de 7000 overheidswebsites die de experts hebben onderzocht bleek dat ongeveer tweederde geen toegankelijkheidsverklaring heeft. Een toegankelijkheidsverklaring is vanaf nu wettelijk verplicht - Nederlandse overheidsinstanties moeten zich verantwoorden over hun digitale toegankelijkheid voor mensen met een beperking. In juli 2018 is bekendgemaakt dat deze verplichting in 2020 in zou gaan. 

Het gaat om websites van onder meer veiligheidsregio’s, GGD’s, omgevingsdiensten, gemeenten, provincies en waterschappen.

App
Lees ook
App maakt gesprek toegankelijk voor doven

Van de sites voldoet 1 procent volledig aan de voorwaarden. Dat wil zeggen dat er maximaal 3 jaar geleden voor het laatst een onderzoek is uitgevoerd naar de toegankelijkheid en er geen problemen zijn gevonden. Maar liefst 72 procent levert geen enkele informatie over de toegankelijkheid van de site.

Als voorbeeld noemen de onderzoekers onder andere de website van de politie, waar mensen online aangifte kunnen doen. Dit proces is volgens de onderzoekers nagenoeg onmogelijk te doorlopen voor iemand met een visuele beperking die afhankelijk is van een toetsenbord.

Websites
Lees ook
Websites overheid hebben vaker beveiligde verbinding
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl