Meerderjarig of niet?

YouTube gaat leeftijd strenger controleren en kan om ID-bewijs vragen

23 september 2020 16:33 Aangepast: 23 september 2020 17:19

YouTube gaat strenger controleren of gebruikers 18 jaar of ouder zijn. De videodienst kan daarbij ook vragen om als bewijs een kopie van een identiteitsbewijs of creditcard te sturen.

YouTube wil in Europa vaker gaan controleren of gebruikers meerderjarig zijn voordat ze video's met een leeftijdsbeperking kunnen bekijken. De videosite vraagt dan mogelijk ook om een identiteitsbewijs of creditcard te tonen. De controles worden de komende maanden ingevoerd, meldt YouTube.

De videodienst voert de maatregel door vanwege strengere Europese regels om minderjarigen te beschermen tegen schadelijke video's. Video's met seksueel getinte inhoud, geweld of grof taalgebruik worden vaker beperkt. Gebruikers moeten zijn ingelogd en hebben bewezen dat ze minimaal 18 jaar zijn om dat soort video's te kunnen zien. 

Kunstmatige intelligentie

YouTube zegt ook vaker systemen met kunstmatige intelligentie in te zetten om video's automatisch af te schermen voor minderjarigen. Makers van video's kunnen achteraf bezwaar aantekenen als een video in hun ogen onterecht wordt afgeschermd voor jonge YouTube-gebruikers.

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Instagram en TikTok

Chat mee op Discord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore