Exit Facebook

Facebook wellicht weg uit Europa als dataverbod wordt doorgezet

22 september 2020 19:56 Aangepast: 22 september 2020 20:46
Beeld © Getty

Facebook zegt wellicht de Europese Unie te moeten verlaten, als plannen voor een verstrekkend dataverbod worden voortgezet.

Dat stelt Facebook-databeschermingsbaas Yvonne Cunnane in een document gericht aan de Europese rechter, aldus The Guardian. "Het is onduidelijk hoe Facebook, onder die omstandigheden, de sociale netwerken Facebook en Instagram in Europa kan blijven aanbieden", vreest Cunnane. 

Volgens een woordvoerder van het bedrijf is het geen dreigement, maar een weerspiegeling van de huidige situatie. "Een gebrek aan veilige en legale internationale data-uitwisseling zou de economie beschadigen en de groei van datagedreven bedrijven in Europa tegenhouden."

Miljardenboete

De Ierse privacytoezichthouder eiste eerder deze maand dat Facebook stopt met het uitwisselen van gegevens tussen Europa en de Verenigde Staten. Deze toezichthouder heeft directe invloed op het Europese beleid, omdat Facebook-kantoor op dit continent in het land staat.

Als Facebook weigert om het dataverbod te honoreren, kan dat leiden tot een boete van maximaal 4 procent van de wereldwijde omzet. Maar volgens het bedrijf staat er ook veel geld op het spel als de uitwisseling tussen de VS en Europa wordt stopgezet: deze zou nodig zijn om gerichte reclame te tonen, waar de techreus veel aan verdient.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook mag gegevens Europese gebruikers niet meer naar VS sturen

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van