Ga naar de inhoud
Speed pedelecs

QWIC MA11 Speed

Deze speed pedelec van het Nederlandse merk QWIC heeft een paar unieke features.

De MA11 Speed van het Nederlandse QWIC heeft een strak ontwerp dat niet heel bijzonder oogt, maar des te functioneler is. Het stevige frame biedt een dergelijke en betrouwbare wegligging, erg prettig bij 45 kilometer per uur. Ook is er uitstekende verlichting: groot en helder voorlicht, een rem-achterlicht en ook een claxon.

De Hydraulische Magura MT5e-remmen brengen de fiets zelfs bij topsnelheid snel tot stilstand. De verende voorvork zorgt voor comfortabel rijden, wie dat wil kan de functie via lock-out ook weer wat dempen.

Achter heeft de QWIC MA11 geen schokbreker, maar daar is wat op bedacht: een parallellogram-verende zadelpen. Wat? Onder het zadel zit een scharnierend mechaniek in de vorm van een parallellogram gevuld met rubber dat klappen zoals hobbels opvangt. Slim maar simpel en met resultaat: de fiets rijdt heerlijk soepel.

De QWIC heeft een middenmotor van het merk Brose, een muisstil exemplaar. Intern heeft de motor een tandriem die lijkt op de Gates carbonriem die eraan vastzit: geen metaal en dus geen geluid. Ook de trekkracht is met 90Nm erg hoog, al merk je daar in het vlakke Nederland weinig van. Wel prettig voor fietsvakanties in bergachtige landen. Is de accu leeg, dan geeft de motor geen weerstand, zodat je in het slechtste geval altijd thuis kan komen.

Schakelen gebeurt met een Shimano Alfine-versnellingsnaaf met 11 versnellingen, die ook in stilstand geschakeld kan worden. Tijdens het schakelen wordt de trapondersteuning een fractie van een seconde onderbroken: anders zou de versnellingsnaaf door het hoge koppel kapot gaan. Opvallend, maar niet hinderlijk.

Het minimalistische schermpje op het stuur toont alleen de snelheid, batterijniveau en stand van de trapondersteuning. Meer heb je niet nodig en je wordt niet afgeleid als je met 45 km/u op de rijbaan rijdt. Een bijbehorende app vertelt je eventueel meer, en biedt laat het profiel van de motor aanpassen. De QWIC MA11 heeft een 735Wh-accu die 60 tot 140 kilometer bereik biedt afhankelijk van weer en wegdek.

De QWIC MA11 kost 4799 euro – voor een speed pedelec een concurrerende prijs.

Pluspunten:

  • Degelijk frame
  • Natuurlijke trapondersteuning
  • Erg stil
  • Vrijwel onderhoudsvrij

Minpunten:

  • Geen gps-tracking
  • Geen snellader

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.