'Gruwelijke nachtmerries'

Ex-moderator YouTube klaagt bedrijf aan om PTSS

22 september 2020 15:44 Aangepast: 22 september 2020 15:45
Beeld © Getty

Een voormalig moderator heeft YouTube aangeklaagd omdat ze vindt dat het werk tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en depressies leidt. Zo moest ze bij herhaling video's kijken van onthoofdingen, kindermishandeling en schietpartijen.

"Ze heeft moeite met slapen en als ze slaapt, heeft ze gruwelijke nachtmerries. Vaak ligt ze ‘s nachts wakker als ze probeert te slapen en speelt ze de video’s die ze gezien heeft opnieuw af in haar hoofd," staat in de aanklacht die bij de rechter in Californië ligt.

In de aanklacht wordt YouTube ervan beschuldigd geen veilige werkomgeving te bieden en niet genoeg te doen om het mentale welzijn van werknemers te waarborgen. Daarmee zou het bedrijf Californische wetten overtreden.

'Te weinig mensen in dienst'

Omdat YouTube te weinig mensen in dienst heeft, zouden moderatoren meer dan vier uur per dag naar gruwelijke beelden moeten kijken, honderd tot driehonderd video’s per dag.

Daarbij zouden niet voldoende technische beschermingsmaatregelen getroffen worden, zoals het vervagen van beelden, uitzetten van geluid of het verkleinen van het beeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

YouTube: werk van moderatoren kan leiden tot PTSS

Schadevergoeding

De ex-medewerker wil gecompenseerd worden voor het trauma dat ze heeft opgelopen en wil dat YouTube een medisch programma opzet dat moderatoren in de gaten houdt en behandelt als dat nodig is. Ze wordt bijgestaan door een advocatenkantoor dat in een eerdere rechtszaak Facebook dwong 52 miljoen dollar aan moderatoren uit te keren.

Het is de bedoeling dat andere YouTube-moderatoren met PTSS zich ook bij de zaak kunnen aansluiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Doodsbedreigingen en smerigheid bij moderatiecenter Facebook

Uitzendbureau

De voormalig moderator werkte ruim anderhalf jaar lang via een uitzendbureau voor YouTube. Dat is gebruikelijk in de techsector. Vaak moeten medewerkers geheimhoudingscontracten tekenen voordat ze aan de slag gaan.

Nieuwe YouTube-moderatoren moeten sinds begin dit jaar een verklaring tekenen dat ze erkennen dat het werk PTSS kan geven.

Kunstmatige intelligentie

YouTube wil meer inzetten op kunstmatige intelligentie voor het moderatiewerk, maar dat soort automatische systemen werken vooralsnog niet nauwkeurig genoeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook betaalt 52 miljoen aan moderators met psychische klachten

Bright Nieuwsbrief

Maak kans op draadloze oordoppen: Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van