Uber

'Uber raakt achterop met zelfrijdende auto's'

21 september 2020 21:44
Beeld © Getty

Beleggers in Uber zijn ongerust over de vorderingen van het bedrijf op het gebied van zelfrijdende auto's. De twee grootste aandeelhouders van Uber zetten topman Dara Khosrowshahi onder druk om meer geldschieters te vinden.

Lang leek Uber een serieuze kanshebber te zijn in de revolutie van zelfrijdende auto's, maar inmiddels is het Amerikaanse bedrijf voorbijgestreefd door verschillende concurrenten. Waymo en Lyft hebben bijvoorbeeld veel meer testauto's op de openbare weg rijden.

Met het mogelijke verlies van de strijd om de autonome auto lijkt Uber zijn greep op de markt te verliezen. "Zelf rijden is de volgende smartphone", zeggen marktkenners daarover. "Je wil niet buitengesloten worden."

'Geld eind 2021 op'

Investeerders in Uber verwachten dat de spaarpot van Uber voor het ontwikkelen van zelfrijdende auto's zonder impulsen tegen het einde van 2021 leeg is, schrijft Bloomberg. De twee grootste aandeelhouders, SoftBank en Benchmark, hebben er bij CEO Khosrowshahi op aangedrongen om vaart te maken met het vinden van meer investeerders voor de divisie.

Open-source gaan

Uber heeft verschillende opties om de positie te versterken, zeggen ingewijden. Het project kan worden versneld door programmeurs over de hele wereld via open-sourcing mee te laten doen. Daarvoor zal de techreus haar software openbaar moeten maken, iets waar Uber geen voorstander van is. "Het is te ingewikkeld", aldus het bedrijf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bestuurder zelfrijdende Uber aangeklaagd voor dood door nalatigheid

Fataal ongeluk met zelfrijdende Uber

Vorige week is de backup-bestuurder van een zelfrijdende Uber aangeklaagd voor dood door nalatigheid, omdat ze in 2018 in Arizona een voetganger doodreed. De vrouw zou het ongeluk hebben kunnen voorkomen als zij niet was afgeleid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uber wil in 2025 zonder schadelijke uitstoot rijden in Amsterdam

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van