Mensenrechten

'Nederlands bedrijf verkocht omstreden technologie aan China'

21 september 2020 11:02 Aangepast: 21 september 2020 11:56
Chinese politieagente (archieffoto) Beeld © AFP

Europese technologiebedrijven hebben digitale surveillancetechnologie aan Chinese veiligheidsdiensten verkocht en zo een groot risico gelopen om bij te dragen aan schendingen van mensenrechten. 

Ook het Nederlandse technologiebedrijf Noldus leverde surveillanceproducten aan China, waaronder aan universiteiten in de regio Xinjiang. Dat meldt Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie roept de Europese Unie op om dinsdag tijdens een bijeenkomst over exportregelgeving strengere regels af te spreken.

"De export van biometrische surveillancesystemen moet worden gecontroleerd. EU-regeringen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de brede digitale surveillancesector reguleren", zegt Merel Koning van Amnesty. "Tot die tijd hebben de EU en de Nederlandse regering belangrijke vragen te beantwoorden over hun potentiële rol in mensenrechtenschendingen door de Chinese regering."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'AIVD en MIVD wilden minder vaak onterecht hacken en afluisteren'

Biometrie en gezichtsherkenning

Amnesty zegt dat drie bedrijven uit Nederland, Frankrijk en Zweden digitale surveillancetechnologie verkochten aan belangrijke spelers op het gebied van massasurveillance en openbare veiligheid in China. Het gaat dan bijvoorbeeld om biometrische technologie, zoals systemen voor gezichtsherkenning, maar ook om surveillancecamera’s.

In sommige gevallen was de export rechtstreeks bestemd voor projecten van massasurveillance, met het risico dat het onder meer tegen Oeigoeren, Kazachen en andere minderheden wordt gebruikt.

Noldus

Een Nederlands bedrijf, Noldus Information Technology, verkocht volgens Amnesty emotieherkenningssystemen aan instanties die gelieerd zijn aan organen voor de openbare veiligheid en wetshandhaving in China. Noldus zegt in een reactie tegen de NOS dat de producten van het bedrijf geen risico vormen voor de mensenrechten en voldoen aan alle ethische normen. De software die Noldus maakt is volgens het bedrijf geen surveillancetechnologie, maar zou alleen zijn bedoeld voor gedragsonderzoek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Chinese hackers aangeklaagd: ook twee Nederlandse bedrijven gehackt

Bright Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van de nieuwste gadgets en het tech-nieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore