'Gekregen via hackers'

Tweeduizend politiemensen Wit-Rusland 'virtueel ontmaskerd'

21 september 2020 10:57
Politie in Minsk Beeld © EPA

Via een Twitteraccount van tegenstanders van het regime van dictator Aleksandr Loekasjenko zijn ruim tweeduizend namen van Wit-Russische politiemensen online gezet.

De bedoeling van het 'virtueel ontmaskeren' is de regering onder druk te zetten om een eind te maken aan het politiegeweld tegen degenen die tegen Loekasjenko demonstreren.

"Daar gaan we. Als jullie onze mannen doden en onze vrouwen in elkaar slaan, denk dan niet dat jullie je voor eeuwig achter jullie bivakmutsen kunnen verschuilen. De eerste van Loekasjenko's bullebakken", meldde het Twitter-account @NEXTA_tv. De tweet bevat een link naar een Google-document met duizend namen en geboortedata.

Zondagavond werden er na politiegeweld in de stad Brest nog eens ruim duizend namen van politiemensen in die regio aan toegevoegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Wit-Russen keihard aangepakt door mysterieuze knokploegen

Gekregen van hackers

NEXTA zegt in bezit te zijn van bijna alle namen van leden van de oproerpolitie. NEXTA heeft de lijst verkregen via hackers.

De afgelopen tijd zijn duizenden tegenstanders van Loekasjenko gevangen genomen. Honderden van hen zijn mishandeld en gefolterd. De Verenigde Naties hebben het geweld scherp veroordeeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Gratie voor Assange als hij onthulde wie Democraten hackten'

Bright Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van de nieuwste gadgets en het tech-nieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore