Zwarte mensen weggesneden

Twitter biedt excuses aan voor racistisch foto-algoritme

20 september 2020 20:10 Aangepast: 20 september 2020 20:16
Beeld © Unsplash

Twitter-designbaas Dantley Davis heeft zijn excuses aangeboden voor het foto-algoritme van de site, dat racistische trekjes bleek te hebben.

De topman bood zijn excuses aan nadat meerdere gebruikers zich verontwaardigden over het bevooroordeelde computersysteem. "Dit is volledig onze eigen schuld:, bekent Davis. "Niemand zou iets anders moeten beweren. De volgende stap is om dit nu te gaan oplossen."

Twitter gebruikt een algoritme om gedeelde foto's goed uit te snijden, zodat de gezichten van personen altijd centraal in beeld staan. Maar als op een foto zowel een zwart als wit persoon staat, wordt altijd voor het witte gezicht gekozen.

Dat deed het computerprogramma ook als dezelfde foto werd omgedraaid, en de plek van de zwarte en witte persoon effectief werden omgedraaid. Zelfs bij tekenfilmfiguren uit The Simpsons kiest het algoritme er consequent voor om de zwarte persoon weg te snijden.

Videochatdienst Zoom werd recent ook aangesproken op een racistisch stuk software, waardoor de gezichten van zwarte gebruikers werden gewist bij gebruik van een digitale achtergrond.

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Instagram en TikTok

Chat mee op Discord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore