Ga naar de inhoud
Nederlaag voor Trump

Rechter blokkeert Amerikaans verbod op WeChat in appwinkels

Beeld © AFP

Het Amerikaanse verbod op het aanbieden van WeChat in appstores in de Verenigde Staten is door een rechter geblokkeerd.

Het verbod perkt de vrijheid van meningsuiting mogelijk te veel in, oordeelde de rechtbank van San Francisco.

Het Amerikaanse ministerie van Handel kondigde vrijdag aan dat het de appstores van Apple en Google vanaf zondag verboden zou zijn WeChat aan te bieden. Volgens het Witte Huis vormt de app, die eigendom is van het Chinese technologieconcern Tencent, een gevaar voor de Amerikaanse nationale veiligheid.

Vrijheid van meningsuiting

De US WeChat Users Alliance, een groep die zegt op te komen voor de belangen van WeChat-gebruikers, spande een rechtszaak aan. De groep betoogde dat veel Chinees sprekende Amerikanen voor hun communicatie met vrienden in de VS en China dusdanig afhankelijk zijn van WeChat, dat een verbod inbreuk maakt op hun recht op vrije meningsuiting.

Doordat China veel Westerse apps en sociale media aan banden heeft gelegd, is WeChat voor veel mensen namelijk de enige optie om berichtjes te sturen naar vrienden en kennissen in het Aziatische land.

Tijdelijk afgewend

Het dreigende verbod is nu tijdelijk afgewend door een voorlopige voorziening die de rechtbank in San Francisco heeft uitgevaardigd. Dat is een voorlopige beslissing die de rechter neemt, in afwachting van de verdere afwikkeling van een rechtszaak.

De Amerikaanse regering was ook van plan om Amerikaanse bedrijven te verbieden nog zaken te doen met WeChat in de Verenigde Staten. Daardoor dreigden bijvoorbeeld updates en het onderhoud voor de app na zondag niet langer door te gaan, met een steeds slechter functionerend programma als gevolg. Met de voorlopige voorziening zet de rechter ook door deze maatregelen een streep.

De Amerikaanse regering gaat tegen het vonnis in beroep, zo bleek maandag.

Downloadverbod
Lees ook:
Downloadverbod TikTok uitgesteld, Trump staat achter deal

TikTok

Zondag schoof de Amerikaanse regering een verbod op het aanbieden van TikTok in Amerikaanse appstores voor zich uit. President Donald Trump toonde zich tevreden met een deal met softwareconcern Oracle en supermarktreus Walmart. Die twee bedrijven stappen samen voor 20 procent in het nieuw opgerichte TikTok Global.

Oracle zal daarnaast alle Amerikaanse data van TikTok beheren. Eerder eiste Trump op straffe van een verbod dat de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan een bedrijf uit de VS zouden worden verkocht.