Ga naar de inhoud
Cybercrime

Vrouw sterft tijdens ransomware-aanval op ziekenhuis Düsseldorf

Uniklinik Duesseldorf Beeld © EPA

Door een ransomware-aanval op het universiteitsziekenhuis in Düsseldorf is een vrouw overleden.

Het is mogelijk het eerste sterfgeval dat direct is gelinkt aan een cyberaanval op een ziekenhuis. Door de ransomware-aanval kon het ziekenhuis geen nieuwe patiënten aannemen op de spoedeisende hulp, melden Duitse media.

Hierdoor werd de vrouw naar een ander ziekenhuis gestuurd dat zich ongeveer 30 kilometer verderop bevond. Artsen konden haar pas na een uur behandelen en uiteindelijk is de vrouw overleden.

Veiligheidsregio
Lees ook
Veiligheidsregio in Gelderland getroffen door gijzelsoftware

Moord

De politie is bezig met een onderzoek naar de dood van de vrouw. Als blijkt dat de vertraging in haar behandeling haar fataal is geworden omdat ze naar een ander ziekenhuis moest worden gebracht, zal haar dood als een moord worden beschouwd en kunnen de hackers daarvoor worden aangeklaagd. Het is nog onbekend wie er verantwoordelijk zijn voor de aanval.

Universiteit

De cyberaanval zou niet bedoeld zijn voor het ziekenhuis, maar voor de Heinrich Heine Universiteit, waar het ziekenhuis mee samenwerkt. De hackers hadden een bericht achtergelaten waarin ze contact zochten met de universiteit, hoewel ze geen direct bedrag noemden.

Nadat de politie contact met ze opnam en ze te horen kregen dat het ziekenhuis en niet de universiteit door de aanval was geraakt, en hierdoor patiënten in gevaar liepen, hebben de hackers een digitale sleutel verstuurd om de servers weer vrij te geven.

Nieuwe
Lees ook
Nieuwe ransomware richt zich specifiek op Macs

Ziekenhuizen onvoldoende voorbereid

Experts waarschuwen al jaren dat ziekenhuizen onvoldoende zijn voorbereid op cyberaanvallen. Ze zijn in sterke mate afhankelijk van apparaten die met het internet zijn verbonden, zoals radiologieapparatuur. Een cyberaanval kan hierdoor al snel grote gevolgen hebben.

Eerste
Lees ook
Eerste hulp bij ransomware: zo reageer je als bedrijf op een gijzeling
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl