Fortnite en League of Legends

'Regering VS kijkt naar belangen Tencent in gamebedrijven'

18 september 2020 10:43 Aangepast: 18 september 2020 11:08
Esports met de game League of Legends Beeld © Getty

Na TikTok en WeChat zou de Amerikaanse overheid ook maatregelen willen nemen tegen de Chinese techreus Tencent. Dat bedrijf speelt een grote rol in de gamewereld.

Tencent heeft belangen in een reeks gamebedrijven en dat is mogelijk gevaarlijk voor de nationale veiligheid, meent de Amerikaanse regering.

Een speciale commissie van het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft bij de gamebedrijven informatie opgevraagd over de extra maatregelen die zij nemen om de gegevens van hun gebruikers veilig te houden. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

League of Legends en Fortnite

Tencent heeft onder meer een tak die games uitgeeft en is daarmee eigenaar van het Amerikaanse Riot Games, het bedrijf achter League of Legends. Ook hebben de Chinezen 40 procent van Epic Games, de maker van het zeer populaire spel Fortnite, in handen. 

Ook in Activision Blizzard, een van de grootste gamebedrijven ter wereld, heeft Tencent een klein belang. Het bedrijf heeft verder meerderheidsbelangen in de gamemakers Sharkmob, Grinding Gear en Supercell.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'ByteDance wil TikTok in VS naar de beurs brengen'

Miljarden

Bloomberg schat de Amerikaanse bezittingen van Tencent op een waarde van zeker 22 miljard dollar. Die zouden goed zijn voor 6 à 7 procent van de omzet van het Chinese bedrijf.

Behalve in gamebedrijven investeerde Tencent ook in onder meer Universal Music, Spotify, Snap en Tesla.

Tencent is de maker van het in Azië populaire WeChat, maar het bedrijf heeft nog veel meer eigen webdiensten. Het bedrijf sloot donderdag nog een deal over het uitzenden van de Britse voetbalcompetitie Premier League.

TikTok

De regering-Trump voert ook al maanden druk uit op het Chinese ByteDance, het moederbedrijf van de populaire app TikTok. Er dreigt een verbod op TikTok in de VS als de zorgen van de regering over data van gebruikers die in Chinese handen zouden kunnen komen niet worden weggenomen.

ByteDance hoopt zo'n verbod te voorkomen met een deal met het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle en een beursgang in de VS

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

TikTok-deal met Oracle lijkt niet goed genoeg voor Trump

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Instagram en TikTok

Chat mee op Discord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore