Erasmus Universiteit

Diploma's ongeldig na fout met anti-afkijksoftware

17 september 2020 19:31 Aangepast: 17 september 2020 19:49

Door een fout bij het online afnemen van een tentamen zijn tientallen uitgereikte cijfers door de Erasmus Universiteit in Rotterdam ongeldig verklaard. Hierdoor zijn zelfs meerdere diploma's na uitreiking weer ingetrokken.

Dat meldt de NOS. Het gaat om tentamencijfers van bijna honderd studenten. Vijftien diploma's zijn door het voorval niet langer geldig.

Het tentamen in kwestie werd online afgenomen wegens de coronalockdown van scholen. Speciale software moest de webcam, microfoon en het computerscherm van studenten in de gaten houden om afkijken te vermijden.

Webcambeelden ontoegankelijk

Bij het verwerken van de tentamens zijn de webcambeelden ontoegankelijk geworden, waardoor de universiteit niet kan verifiëren of er is afgekeken. Daarom is besloten de toetsing alsnog ongeldig te verklaren.

Het is slecht nieuws voor de vermeende afstudeerders, die de test in kwestie in juli al afnamen. Met iedere getroffen student wordt een individueel gesprek gevoerd om de situatie te evalueren.

Proctoring

Het gebruik van zogeheten proctoringsoftware ligt al maanden onder vuur. Politieke jongerenorganisaties en studentenorganisaties stelden in april dat hun privacy hiermee wordt geschonden.

Studentenraden van de Universiteit van Amsterdam spanden een kort geding aan, maar volgens de rechter mag de software wel gebruikt worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongeren: privacy in geding bij online toezicht op toetsen

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Instagram en TikTok

Chat mee op Discord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore