PlayStation 5

Nieuwe PlayStation en Xbox: welke spelcomputer moet je kiezen?

18 september 2020 10:00 Aangepast: 18 september 2020 21:10

De nieuwe PlayStation en Xbox zijn aan elkaar gewaagd, maar Sony en Microsoft varen elk een andere koers. Wat valt er dit te kiezen voor gamers?

De markt voor spelcomputers is een competitieve. Sony's PlayStation 2 is nog steeds 's werelds best verkochte spelcomputer ooit. De later verschenen Xbox van Microsoft kon daar weinig aan veranderen. Een generatie later was het juist weer de Xbox 360 die populairder was dan de PlayStation 3.

Sony sloeg een generatie later terug met de PlayStation 4, die al meer dan 110 miljoen keer verkocht is. Concurrent Xbox One komt nog niet eens tot de helft: naar schatting 50 miljoen stuks. Sony is niet van plan die absolute koppositie los te laten, Microsoft kiest ondertussen een andere strategie.

PS5 ook zonder schijf

De PlayStation 5 verschijnt op 19 november in twee varianten. De PS5 Digital Edition kost 400 euro en speelt alleen games af die je digitaal aanschaft, in de PlayStation Store.

Voor 500 euro is er de PlayStation 5 waar ook Blu-ray-schijfjes in kunnen. Hij is verder hetzelfde als de goedkopere versie, maar gebruikers hebben de keuzevrijheid om ook fysieke schijfjes te kunnen kopen, ruilen, lenen en doorverkopen. Gebruikers van de digital-only-versie zijn gebonden aan de PlayStation Store.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PlayStation 5 bij veel winkels razendsnel uitverkocht

Beide PS5-modellen spelen games in 4K met maximaal 120 beeldjes per seconde, op termijn ook in de nog hogere 8K-resolutie. De PS5 heeft een speciale ssd met 825GB opslagruimte, die ruimte is later uit te breiden.

Xbox in twee smaken

Dan de nieuwe Xbox-versies, die verschijnen op 10 november, ook in twee varianten. De verschillen zijn bij Xbox wel groter dan bij PlayStation. Voor 500 euro is er de Xbox Series X, de meest krachtige Xbox ooit. Net als de PS5 ook hier 4K-games met maximaal 120 beeldjes per seconde en op termijn in 8K. De Series X heeft 1TB ingebouwde opslagruimte, later uit te breiden.

Voor 300 euro is er de Xbox Series S, de kleinste Xbox ooit. Maar dat kleintje is ook niet zo krachtig als de Series X. Hij speelt games niet af in 4K, maar in de lagere resolutie 1440p, ook wel bekend als 2,5K. De Series S heeft ongeveer een kwart van grafische kracht van de Series X, heeft maar 512 GB opslagruimte en geen disclade. Ook hier zijn spelers dus gebonden aan de digitale gamewinkel van Microsoft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit weten we al over de Xbox Series X en Series S

Verschillende strategieën

Sony blijft met PlayStation vol inzetten op grote, exclusieve titels. Onder zijn eigen label PlayStation Studios brengt Sony bij de lancering van de PS5 de games Spider-Man: Miles Morales en Sackboy: A Big Adventure uit. Later komt onder meer de nieuwe Horizon-game, Forbidden West uit voor de PS5, en Ratchet & Clank: Rift Apart, een nieuwe God of War-game en nog meer.

Ook zijn er een paar games die eerder voor de PS5 uitkomen dan voor de nieuwe Xbox. Het gaat dan onder meer om Deathloop, Godfall, en Bugsnax.

Dan de Xbox Series X. Microsoft zet beduidend minder in op grote eigen games. De belangrijke titel Halo Infinite zou bij het verschijnen van de nieuwe Xbox uitkomen, maar is helaas uitgesteld naar 2021. Er wordt wel gewerkt aan andere grote titels zoals een nieuwe Fable, nieuwe Forza Motorsport en het nieuwe Avowed, maar dat is op langere termijn. Als de nieuwe Xboxen uitkomen, zijn er vooral wat grote games van derden, zoals Assassin’s Creed Valhalla, Watch Dogs: Legion en Dirt 5.

'Netflix voor games' als troefkaart

De troefkaart van Xbox is Game Pass. Voor 10 euro per maand heb je toegang tot meer dan 150 games, nu nog vooral voor de Xbox One maar daar komen games als Halo: Infinite straks ook meteen bij. Wie voor 13 euro per maand Game Pass Ultimate neemt, krijgt later dit jaar ook nog eens toegang EA Play en speelt dan een groot deel van de EA-games gratis, waaronder populaire spellen als FIFA en Need for Speed.

De Game Pass-strategie is voor PlayStation niet mogelijk, zegt Sony-topman Jim Ryan tegen Gameindustry.biz. "We kiezen niet voor de weg om nieuwe titels in een abonnementsmodel onder te brengen. Deze games kosten vele miljoenen om te ontwikkelen, flink meer dan 100 miljoen dollar", aldus de PlayStation-ceo. "We willen games groter en beter maken, en hopelijk ook meer beklijvend. Voor ons slaat het nergens op om die games dan direct in een abonnement te stoppen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PlayStation 5 op 19 november te koop: vanaf 400 euro

Welke moet je kiezen?

Wie moet kiezen tussen PlayStation 5 en de nieuwe Xbox kan kiezen uit drie prijspunten: 300, 400 en 500 euro. De eerste vraag is echter: wil je graag die exclusieve PlayStation-games spelen, of juist games die voor alle platforms verschijnen? Wie de afgelopen jaren een PlayStation had, heeft veel Xbox-games gemist. Voor een tientje per maand zijn veel games nu onbeperkt te spelen met GamePass, een aantrekkelijk aanbod.

Eenmaal gekozen voor PlayStation of Xbox, rest de keuze voor de uitvoering: met of zonder schijflade. Afhankelijkheid van de digitale winkel is daarbij het twistpunt. Spelers kunnen dan niet profiteren van aanbiedingen van de lokale game-winkel, geen games van vrienden lenen en spellen niet doorverkopen.

Let ook op: de nieuwe games worden een tientje duurder dan voorheen. Sommige PlayStation 5-games gaan tot 80 euro kosten, dat is wel even slikken. Dezelfde game zal fysiek voor zo'n 70 tot 75 euro in de winkel liggen, maar daar dalen de prijzen vaak sneller dan in de winkels van Sony en Microsoft.

Wie slechts enkele grote games koopt, direct als ze verschijnen, games nooit doorverkoopt en houdt van het gemak van digitaal, zit goed met de goedkopere, schijfloze versies van de PlayStation en Xbox. 

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van