PlayStation 5

PlayStation 5 bij veel winkels razendsnel uitverkocht

17 september 2020 16:55 Aangepast: 18 september 2020 21:24
Beeld © Sony

De eerste winkels die de PlayStation 5 donderdag alvast verkochten, als pre-order, waren binnen enkele minuten door hun voorraad heen. Toch blijft er hoop voor gamers die achter het net visten.

Sony maakte woensdagavond de prijs van de PlayStation 5 bekend: 400 euro voor de schijfloze versie, en 500 euro voor de editie met Blu-ray-station. De nieuwe spelcomputers zijn verkrijgbaar vanaf 19 november.

Ondanks beloftes van Sony dat het vooruitbestellen duidelijk gecommuniceerd zou worden, ontstond donderdagochtend toch een chaotische, virtuele run op de eerste exemplaren van de PS5. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe PlayStation en Xbox: welke spelcomputer moet je kiezen?

Bol.com en Media Markt

Bol.com mailde klanten even voor 8:30 uur met de melding dat zij beide uitvoeringen van de PS5 konden bestellen. Rond 9:00 uur waren alle exemplaren uitverkocht. Bol.com verzekert klanten die een PS5 hebben besteld, dat die op 19 november geleverd wordt. Later krijgt Bol.com meer voorraad die op een later tijdstip wordt geleverd, wanneer is nog niet bekend.

Media Markt bood klanten vanaf 13:00 uur de mogelijkheid om vooruit te bestellen, maar was zo'n tien minuten later alweer uitverkocht. Gamers kunnen nog wel naar filialen van Media Markt gaan om een bestelling te plaatsen, maar ontvangst op 19 november wordt niet gegarandeerd.

Die garantie is er overigens ook niet voor klanten met een geslaagde online bestelling. Media Markt zegt dat 'de uitlevering op chronologische volgorde plaatsvindt afhankelijk van de beschikbaarheid'.

Klanten krijgen telefoontje

Gamewinkels Game Mania en Nedgame namen al voor de bekendmaking van de prijs bestellingen aan. Die klanten zijn op chronologische volgorde genoteerd, en worden door de winkels opgebeld. Dan zal onder meer worden besproken welke uitvoerig zij willen, en of zij de spelcomputer nog steeds willen aanschaffen.

Game Mania neemt online tijdelijk geen bestellingen meer aan, klanten kunnen in hun plaatselijke winkel nog wel mogelijkheden bespreken. Nedgame laat klanten wel een PS5 online bestellen, maar met de nadrukkelijke levering pas begin 2021.

Coolblue wacht nog even

Coolblue pakt het anders aan, en werkt niet met vooruitbestellingen. Op 18 november, de dag voor de release van de PS5, zet Coolblue pas zijn bestelpagina online, met actuele voorraad. Ook dan geldt: op is op, de grootte van de voorraad is nu nog niet bekend.

Amazon.nl was donderdag ook snel door zijn voorraad heen. Wehkamp weet nog niet wanneer klanten de PS5 vooruit kunnen bestellen, Intertoys vraagt klanten naar de winkel te komen. Er lijkt dus nog een kans voor gamers die de PlayStation 5 zo snel mogelijk in huis willen halen, al krimpt de kans wel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PlayStation 5 op 19 november te koop: vanaf 400 euro

Geen nood: genoeg exemplaren

Wie iets langer dan 19 november kan wachten, hoeft zich geen zorgen te maken. Er zijn nu meer exemplaren van de PS5 dan zeven jaar geleden van de PS4 bij de introductie, zegt PlayStation-ceo Jim Ryan tegenover The Washington Post.

In 2013 werden er op de eerste dat 1 miljoen exemplaren van de PS4 verkocht, 2,1 miljoen in de twee weken. De PlayStation 5 zal boven dat aantal zitten, al is niet duidelijk hoeveel.

Bright Nieuwsbrief

Maak kans op draadloze oordoppen: Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Sommige PS5-games kosten 80 euro

Games voor de PlayStation 5 worden in ieder geval digitaal een tientje duurder dan voorheen. Grote nieuwe games van de eigen Sony-studio's, zoals Demon's Souls en Destruction All Stars, krijgen zelfs 80 euro als adviesprijs.  

Webwinkels hebben de prijs van PS5-games ondertussen op 75 euro gezet, mogelijk verandert dat nog. Vaak komen fysieke versies van games wat eerder in de uitverkoop.

Voor het eerst brengt Sony een versie van de PlayStation zonder schijflade uit, waardoor spelers volledig zijn aangewezen op Sony's eigen digitale winkel.

Xbox Series X en S

Microsoft start komende dinsdag met de pre-orders van zijn nieuwe spelcomputer Xbox Series X, die 500 euro kost en op 10 november op de markt komt. Ook Microsoft lanceert een schijfloze versie, de Xbox Series S, voor 300 euro.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van