Broncodes gestolen

VS klagen Chinezen en Maleisiërs aan voor hacken 100 bedrijven

16 september 2020 19:01 Aangepast: 16 september 2020 22:21
Beeld © ANP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vijf Chinezen en twee Maleisische zakenlieden aangeklaagd in een grote zaak waarbij wereldwijd meer dan honderd bedrijven zijn gehackt.

De aanvallen vereenvoudigden de diefstal van belangrijke bedrijfsinformatie en klantgegevens en broncodes, aldus het departement.

De verdachten zouden computerfabrikanten, softwareontwikkelaars, telecomproviders, socialmediabedrijven, gamemakers, ngo’s, universiteiten en denktanks hebben gehackt. Daarnaast zouden ze regeringen en pro-democratische politici en activisten in Hongkong hebben bespioneerd.

De twee Maleisiërs zijn in hun land land opgepakt, maar China kreeg kritiek vanwege het beschermen van cybercriminelen die nuttig kunnen zijn voor de regering in Peking.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Chinese hackers braken in systemen Vaticaan in'

'Band met Chinese overheid'

Het ministerie kreeg afgelopen maand honderden internetaccounts, servers en websites in het vizier die de hackers gebruikten voor de verkregen data. De operatie, al langer bekend bij cyberveiligheidsexperts, werd niet gerund door de Chinese overheid, maar een van de hackers heeft gezegd dat hij bescherming genoot van de Chinese veiligheidsdiensten.

"Sommige van deze criminelen geloofden dat hun band met de Chinese overheid hun een vrijbrief gaf om over de hele aardbol te hacken en stelen", aldus aanklager Michael Sherwin.

Microsoft

Softwareconcern Microsoft heeft manieren gevonden om de hackers te stoppen en speelde volgens de autoriteiten een belangrijke rol om hen te neutraliseren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Chinese hackers aangeklaagd: ook twee Nederlandse bedrijven gehackt

Bright Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van de nieuwste gadgets en het tech-nieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore