Duurzame speaker

Delftse luidspreker van glas wint James Dyson Award

17 september 2020 08:00 Aangepast: 17 september 2020 08:36

Studenten aan de TU Delft hebben de prestigieuze James Dyson-ontwerpprijs gewonnen voor een nieuw soort luidspreker die uit glas bestaat.

Bij de James Dyson Awards worden ontwerpers jaarlijks uitgedaagd om een product te ontwerpen dat een probleem oplost. De studentengroep richtte zich daarbij op de luidspreker, een product dat normaal gesproken niet duurzaam geproduceerd kan worden door gebruik van kostbare metalen.

Ze maakten de Ammos-speaker daarom van glas. Niet alleen is dit materiaal makkelijker te hergebruiken, een speaker die hieruit bestaat moet ook langer blijven werken. Bij de productie wordt geen lijm gebruikt en alles kan met een enkele schroevendraaier worden losgemaakt, wat repareren makkelijk maakt. En vervangende onderdelen zijn makkelijk recyclebaar en goedkoop.

Voor de Ammos is gekeken naar technologie die voor ruisonderdrukkende ramen wordt gebruikt. Dit idee is toegepast met gewone geluidsgolven, zodat de speaker muziek, podcasts of andere audio kan afspelen.

Stofzuigers en ventilatoren

Over concrete verkoopplannen voor de Ammos is vooralsnog niks bekendgemaakt - de speaker lijkt in eerste instantie een concept. Het ontwerp past wel bij Dyson, dat zelf ook afwijkende producten maakt, zoals zakloze stofzuigers en rotorloze ventilatoren.

Vorig jaar ging de James Dyson Award naar een waterfilter voor jerrycans, toen bedacht door TU Delft-student Olivier de Gruijter. Daarmee moest het makkelijker worden schoon drinkwater te maken in ontwikkelingslanden.

Bright blok

Meer nieuws en reviews van Bright:

Volg ons op YouTube

Facebook en Twitter

Instagram en TikTok

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore