Concurrentievervalsing

'Mededingingsautoriteit VS bereidt zaak tegen Facebook voor'

16 september 2020 12:52
Beeld © Getty

De Amerikaanse mededingingsautoriteit bereidt een zaak voor Facebook. De Federal Trade Commission (FTC) onderzoekt of Facebook zijn dominante marktpositie heeft gebruikt om de concurrentie te beperken.

Het onderzoek van de FTC loopt al meer dan een jaar, meldt The Wall Street Journal op basis van een ingewijde. Het onderzoek is nog vertrouwelijk. Er is nog geen besluit genomen. Om het tot een rechtszaak te laten komen, moet een meerderheid van de vijf commissarissen van de FTC daar voor stemmen.

Een zaak van de FTC tegen Facebook zou een aanzienlijke opschaling zijn in de strijd van de Amerikaanse overheid tegen de techreuzen, die in toenemende mate in het vizier van Washington zijn vanwege hun dominante marktposities. Het ministerie van Justitie bereidt zich voor om Alphabet, het moederbedrijf van Google, aan te klagen binnen enkele weken. Facebook had geen commentaar. Ook de FTC weigerde commentaar te geven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook in beroep tegen verbod sturen EU-gebruikersdata naar VS

Zuckerberg ondervraagd

Facebook-topman Mark Zuckerberg is vorige maand door de FTC ondervraagd in verband met het onderzoek. Dat is er op gericht om boven tafel te krijgen of Facebook bij de overnames van Instagram en WhatsApp mededingingswetgeving aan zijn laars heeft gelapt.

Bij een verhoor door het Amerikaanse parlement samen met andere techbazen in juli, verdedigde Zuckerberg de deals en zei hij dat Facebook met veel concurrentie te maken heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Marktwaakhond onderzoekt grote Facebook-overnames'

Google ook onder vergrootglas

De grote technologiebedrijven liggen steeds meer onder het vergrootglas van de autoriteiten in de VS. Een senaatscommissie pleitte dinsdag nog dat Google zijn marktpositie misbruikt om concurrentie de kop in te drukken en nog meer marktaandeel te verkrijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Facebook negeert politieke manipulatie buiten westerse wereld'

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore