Apple One

Spotify: 'Bundel-abonnement Apple is bedreiging voor vrijheid'

16 september 2020 11:40 Aangepast: 16 september 2020 20:24
Beeld © Getty

Apple biedt een aantal van zijn diensten vanaf dit najaar aan als bundel. Volgens Spotify is dat een bedreiging voor 'de collectieve vrijheden van luisteren, leren, maken en verbinden'.

Spotify reageert met een korte verklaring op het nieuws dat Apple zijn langverwachte dienst Apple One heeft aangekondigd. Daarin worden Apple Music, TV+, Arcade en iCloud voor een lagere prijs gebundeld aangeboden: klanten besparen 6 tot 8 euro per maand vergeleken met het los betalen van de diensten.

Ondanks die besparing voor de klant vindt Spotify dat Apple 'opnieuw zijn dominantie positie misbruikt om concurrenten te benadelen en consumenten te beroven door zijn eigen diensten voor te trekken'. Spotify roept mededingingsautoriteiten op om snel te handelen, voordat 'onherstelbare schade wordt veroorzaakt'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple bundelt abonnementen, vandaag grote updates

Apple: 'Juist goed voor klanten'

Spotify diende in maart 2019 al een klacht tegen Apple in bij de Europese Commissie. Daarbij was het pijnpunt volgens Spotify vooral de 30 procent commissie die Apple rekent voor abonnementen die binnen iOS-apps worden afgesloten. Ook de recente strijd tussen Fortnite-maker Epic en Apple gaat om dat punt.

Apple heeft met een korte verklaring gereageerd op de klacht van Spotify, en stelt dat het klanten vrij staat om alternatieven op de diensten van Apple te gebruiken. "We introduceren Apple One omdat het een grote meerwaarde biedt voor klanten en een eenvoudige manier is om toegang te krijgen tot het volledige scala aan abonnementsdiensten van Apple."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spotify dient klacht in tegen Apple bij Europese Commissie

Spotify onbetwist marktleider

Volgens Apple is zijn nieuwe dienst 'perfect voor iedereen die van de diensten van Apple houdt en meer wil krijgen voor minder geld, vooral gezinnen'. Apple benadrukt dat gebruikers Apple One op elk gewenst moment kunnen annuleren.

Spotify is met 299 miljoen gebruikers de populairste muziekdienst ter wereld. Het Zweedse bedrijf heeft 138 miljoen betalende abonnees. Apple heeft rond de 70 miljoen betalende gebruikers, en volgt Spotify daarmee op grote afstand. Concurrenten als Deezer en Napster krijgen nauwelijks voet aan de grond.

Bright Nieuwsbrief

Maak kans op draadloze oordoppen: Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van