TikTok

'ByteDance wil TikTok een Amerikaans bedrijf maken'

15 september 2020 22:59 Aangepast: 15 september 2020 23:00
Beeld © Getty Images

Het Chinese bedrijf ByteDance wil zijn app TikTok onderbrengen in een losstaand bedrijf dat in de Verenigde Staten wordt gevestigd.

Het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle krijgt dan een minderheidsbelang in dat nieuwe bedrijf. Met het plan krijgt Oracle een belang in alle activiteiten van TikTok en dus niet alleen die in de Verenigde Staten. Ook andere investeerders zouden een minderheidsaandeel kunnen nemen, meldt de Financial Times op basis van ingewijden.

'ByteDance houdt meerderheid'

ByteDance houdt zelf een meerderheidsaandeel, wat in tegenspraak lijkt met de eisen van de Amerikaanse regering. Wel gaat TikTok de gebruikersgegevens in de VS opslaan. ByteDance en Oracle sloten hierover al een deal.

De toezichthouder voor buitenlandse investeringen in de VS (CFIUS) zou deze week een beslissing nemen over de plannen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

YouTube start met testen TikTok-rivaal met korte video's

Verbod in VS dreigt

Bytedance sprak met meerdere grote Amerikaanse techbedrijven over de overname van de Amerikaanse activiteiten van de videoapp. Dat deed het onder zware druk van de VS. De Amerikaanse regering is bezorgd dat gebruikersgegevens in handen komen van de Chinese overheid.

Om die reden dreigt president Trump met een ban in de VS, als ByteDance de Amerikaanse tak van het bedrijf niet verkoopt aan een Amerikaans bedrijf. Zondag werd al duidelijk dat Microsoft en ByteDance er niet uit zijn gekomen.

China

De Chinese overheid is niet gediend van een gedwongen verkoop van TikTok. De overheid nam nieuwe exportregels aan, waardoor er eerst toestemming moet worden gegeven voor er technologie verkocht kan worden aan het buitenland. 

Volg Bright op TikTok voor uitpakvideo's van gadgets.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Oracle is rond met Bytedance en wordt partner van TikTok

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van