Ga naar de inhoud
van onze partner KPN

De nieuwe iPhone 12's: check de verschillen

Apple heeft met de iPhone 12's voor het eerst vier nieuwe iPhones, in verschillende formaten. Er is dus meer keuze dan ooit. De verschillen tussen de iPhone 12-modellen op een rij.

De eerste vier jaar was er bij de iPhone qua formaat niets te kiezen. Dat veranderde in 2014, toen Apple met de iPhone 6 en 6 Plus kwam. Sinds het verschijnen van de iPhone X in 2017 is er jaarlijks keuze uit drie nieuwe iPhones. Dit jaar groeit het aanbod voor het eerst naar vier (en eigenlijk vijf als je de iPhone SE uit april meetelt).

Het meest opvallend is de nieuwe iPhone 12 Mini. Met een formaat van 5,4 inch is het de kleinste iPhone sinds de eerste iPhone SE uit 2016. De normale iPhone 12 is qua formaat net iets kleiner dan de iPhone 6, 7, 8 en de tweede SE, maar heeft een flink groter scherm. De 12 Mini is even groot als de iPhone 5, 5S en de SE.

Allemaal een oled-scherm

Ook nieuw dit jaar: alle nieuwe iPhones hebben een oled-scherm, dat hadden eerder alleen de Pro-modellen. Naast de kleinste iPhone in jaren is er aan de andere kant van het spectrum de 6,7 inch iPhone 12 Pro Max, de grootste iPhone ooit. Daar tussen zitten de iPhone 12 en iPhone 12 Pro, beide met een 6,1 inch scherm.

De behuizing van de nieuwe iPhones is een warm bad voor de liefhebber van de iPhones 4 en 5: de vlakke rand is weer terug. Net als de iPad Pro en nieuwe iPad Air hebben ook de nieuwe iPhones weer platte randen, in plaats van de rond aflopende randen die iPhones de afgelopen jaren hadden.

De eerste iPhones met 5G

Ook nieuw: de iPhone 12's zijn de eerste iPhones die geschikt zijn voor 5G. Sneller en betrouwbaarder mobiel internet, ook op drukke plekken. iPhones gaan jaren mee, dus dan is zo'n 5G-antenne een belangrijke functie om te hebben. De iPhone 12-modellen ondersteunen de huidige en toekomstige 5G-frequenties in Nederland, zodat je jaren vooruit kan. Ook de chip is toekomstbestendig: de Apple A14-chip is opnieuw de snelste mobiele chip ooit, en stoot voorganger A13 van de troon met een snelheidstoename van 50 procent.

De grootste verschillen tussen de reguliere iPhones 12 en de Pro-modellen zitten in het scherm, de camera's en het materiaal. 

Camera's en een LiDAR-scanner

De iPhone 12 en 12 mini hebben achterop een dubbele camera met een reguliere lens een een ultragroothoeklens. De iPhone 12 Pro-modellen hebben daarnaast nog een telefotolens, en ondersteunen het nieuwe formaat Apple ProRAW. Daarbij zijn foto's ongecomprimeerd en volop te bewerken, maar profiteren wel van de beeldbewerking met kunstmatige intelligentie die Apple toepast, bijvoorbeeld voor nachtfoto's.

Bovendien heeft de iPhone 12 Pro Max nu een optisch gestabiliseerde camerasensoren en grotere diafragma's. Daarnaast kunnen de Pro-modellen als eerste video opnemen in Dolby Atmos-formaat. Ook nieuw dit jaar: een LiDAR-scanner, net als de iPad Pro. Die scanner kan diepte zien en zorgt onder meer voor een betere augmented reality-ervaring.

Qua materialen kiest Apple weer voor aluminium, staal en glas. De rand van de iPhone 12 en 12 mini is van aluminium, de 12 Pro-modellen hebben een glanzende rand van roestvrijstaal. Alle modellen hebben een glazen achterkant, zodat de telefoons draadloos opgeladen kunnen worden. De iPhone 12 is er in de kleuren zwart, wit, donkerblauw, mintgroen en felrood. De iPhone 12 Pro-modellen zijn er in donkergrijs, wit, goud en nieuw dit jaar: Pacific Blue.

Meer keuze dan ooit

Over opladen gesproken: iPhones worden dit jaar voor het eerst zonder laadadapter geleverd en ook oordopjes zitten niet meer standaard in de doos. Dat is veel beter voor het milieu, zegt Apple, omdat elektronisch afval wordt tegengegaan. Gebruikers hebben laadstekkers en oortjes vaak al in huis. Wie dat niet heeft, moet ze nu dus los aanschaffen.  

Wel komt er een nieuwe MagSafe-adapter beschikbaar, die magnetisch op de achterkant van de nieuwe iPhones klikt. Ook kunnen accessoires zoals een kaarthouder achterop de toestellen worden geklikt.

De iPhone 12 en 12 Mini zijn verkrijgbaar met 64, 128 of 256 GB opslagruimte. De twee Pro-modellen zijn er met 128, 256 of 512 GB.

Kortom, met de iPhone 12 biedt Apple meer keuze dan ooit. Vier formaten, onderscheidende functies, 5G-internet en snelle prestaties.  

De pre-order van de nieuwe iPhone 12-modellen is gestart bij KPN: als eerste besteld = als eerste in huis.