Ga naar de inhoud
Van onze partner Defensie

Kijk live mee op een onderzeeboot

Zr.Ms. Bruinvis ten westen van Schotland in 2012

Omdat er hard mensen nodig zijn op de onderzeeboten van de marine organiseert Defensie een ‘groots, meeslepend en uniek’ event. Op donderdag 1 oktober kan iedereen ervaren hoe het is om op een onderzeeboot te werken.

Werken op een onderzeeboot. Klinkt als een spannend jongens (of meisjes-)boek, maar bij Defensie zijn ze hard op zoek naar mensen die dit willen. En daar hoef je echt geen uitzonderlijke talenten of extreme competenties voor te hebben. “Het belangrijkste is dat je een teamplayer bent en je snel aan kunt passen aan onverwachte situaties,” vertelt Erwin Ruijsink die zelf jarenlang als zeeofficier en commandant gewerkt heeft en nu chef staf bij de Onderzeedienst is.

Vrienden voor het leven

Dat je een teamplayer bent is vooral belangrijk omdat je vaak wekenlang met 55 mannen en vrouwen aan boord van de onderzeeboot bent. Ruijsink: “Zo is je persoonlijke ruimte beperkt en zul je slaap-, leef- en werkruimtes moeten delen met collega’s.” Dat moet je kunnen en willen. “Maar door wat je samen meemaakt ontstaan er vriendschappen voor het leven, die kameraadschap is echt heel bijzonder. En je komt natuurlijk op de meest bijzondere plekken ter wereld.” Van het Caribisch gebied tot de Indische Oceaan en zelfs voorbij de evenaar bij Somalië voor een antipiraterij-missie, Ruijsink is er geweest.

Online event: kijk live mee op een onderzeeboot

Om te laten zien hoe het is om op een onderzeeboot te werken en leven organiseert Defensie op donderdag 1 oktober het online event Onderzeedienst Live. Een spectaculaire filmische live registratie, die je meeneemt in de wereld onder en boven water. In de eerste plaats voor net afgestudeerden die benieuwd zijn naar de carrièremogelijkheden bij de Onderzeedienst, maar iedereen die nieuwsgierig is kan meekijken. Het evenement wordt gepresenteerd door Erwin, Merijn en Anic van Bright en is via een eigen kanaal van Defensie te volgen. Toegang tot dit kanaal krijg je wanneer je je online voor het event aangemeld hebt.

Groots, meeslepend en uniek

Bastiaan Knip is als teamleider Deflab on a Mission en programma manager bij Defensie nauw betrokken bij Onderzeedienst Live. “Dit wordt dus géén saai online webinar, maar echt een groots, meeslepend en uniek evenement,” vertelt Knip. “Tijdens open dagen bieden we af en toe de kans om binnen te kijken op een onderzeeboot, maar door het beperkt aantal mensen dat tegelijk in een onderzeeboot kan sta je vaak rijen dik en heb je maar kort de tijd.”

Toekomstige onderzeeboten

Doordat dit evenement digitaal is zit iedereen eerste rang, en is er volop mogelijkheid om vragen te stellen. Het bereik is daarmee velen malen groter. Ook zullen er zes ambassadeurs (leerlingen van verschillende MBO-scholen) op locatie aanwezig zijn. Knip: “Zij voeren verschillende mission tracks uit, ze moeten bijvoorbeeld een periscoop besturen. Zo krijgen deze leerlingen, maar ook hun medeleerlingen die vanuit de klas of aula meekijken, echt een goed beeld van hoe het is om op een onderzeeboot te werken. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Er zal tijdens het event namelijk ook aandacht besteed worden aan de nog te bouwen toekomstige onderzeeboten van Defensie.

De gezichten achter de Onderzeedienst

Daarnaast kun je tijdens het event digitaal kennis maken met mensen die nu al op een onderzeeboot werken. Knip: “Je krijgt deze mensen in functie te zien, maar ook de personen achter hun functie en uniform. Zij hebben stuk voor stuk zoveel mooie, persoonlijke verhalen te vertellen.”

Onderzeedienst Live, donderdag 1 oktober van 11.00 uur tot 12.00 uur. Meld je vooraf aan om deel te nemen en houd de social kanalen van Bright in de gaten voor meer info en sneak peeks.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl