Ga naar de inhoud
Bright Review

Review: draadloze oordoppen Teufel Airy TW

Het Duitse audiomerk Teufel heeft nu ook draadloze oordoppen. Hoe scoren de Airy True Wireless?

Bij Teufel hebben ze lang gedaan over de introductie van draadloze oordoppen. Vrijwel elk audiomerk heeft al draadloze oordopjes gelanceerd en de nep-AirPods van Chinese makelij overspoelden de markt. De Teufel Airy TW hebben erg veel concurrentie en zijn ook zeker niet de goedkoopste van het stel: 149,99 euro. 

Wat krijg je voor die prijs? Redelijk stijlvolle oordoppen met kleine steeltjes, die iets minder lang zijn dan die van de AirPods van Apple. Het oorgedeelte is in-ear, waarbij je drie maten siliconen opzetstukjes krijgt meegeleverd. Dat moet ervoor zorgen dat ze altijd redelijk goed zitten. Ze zitten stevig in je oren en zijn toch lekker licht. Ook na een paar uur lang non-stop dragen bleven de Teufel Airy’s vrij comfortabel aanvoelen.  

Maar bij in-ear oordoppen kan de ervaring per persoon sterk verschillen. Met name bij gebruik tijdens het sporten is vooraf lastig te voorspellen of ze goed blijven zitten. Dat is wel een van de toepassingen van deze oordoppen: de Airy TW’s zijn namelijk spatwaterdicht (IPX5). Je kunt ze dus zonder zorgen in de regen dragen, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen. Dat geldt niet voor de gewone AirPods en veel andere goedkope oordoppen. Een pluspuntje dus voor Teufel.

De oplaadcase is vrij groot en niet erg fraai, maar heeft wel handige led-jes voor aangeven van de accuduur. De oortjes gaan 6 uur mee op een lading, wat redelijk is, en die claim maakt Teufel ook waar. Met de oplaadcase krijg je 25 uur muziek. Ook aardig: een kwartier laden is goed voor 1 uur luisteren. De Airy TW werken met het energiezuinige Bluetooth 5.0, maar dat geldt voor vrijwel alle nieuwe draadloze oordoppen. Je kunt de case niet draadloos opladen, en het doosje beschikt ook niet over usb-c.

Het koppelen via bluetooth ging vlotjes. Een tweede apparaat toevoegen gaat ook makkelijk door een paar seconden je vingers op beide oortjes te leggen. De oortjes zijn aanraakgevoelig voor het bedienen van de muziek of het oproepen van de spraakassistent op je telefoon. Dat werkt redelijk. 

Als je de oortjes uit doet, pauzeert de muziek niet automatisch, wat jammer is. En soms reageren ze net iets te snel op je aanraking. De spraakkwaliteit is ook prima. De Teufel-oordoppen hebben weinig extra functies en instellingen. Je kunt het volume ook alleen op je telefoon aanpassen. Hier kan Teufel dus nog verbeteringen doorvoeren.

Hoe klinken ze? Soepeltjes. De meeste muziekgenres geven de Teufel-oordoppen helder en neutraal weer. Vergeleken met de AirPods hoor je wat minder details, maar de Teufels klinken iets warmer. De audiokwaliteit is al met al prima, al zijn er concurrenten die beter klinken.

De Airy TW’s kunnen wel opvallend hard zonder dat de muziek vervormd klinkt. Ze hebben geen actieve noise-cancellation, maar omgevingsgeluid wordt redelijk goed afgesloten als de dopjes stevig in je oren zitten.

Conclusie

De Teufel Airy TW’s scoren goed wat betreft comfort, accuduur en geschiktheid voor sporten. Qua geluidskwaliteit zijn er veel vergelijkbare concurrenten in deze prijsklasse. Wat dat betreft is 150 euro niet al te scherp geprijsd. Ander minpuntje: Teufel heeft nog geen slimme features of instellingen, al is dat lang niet voor iedereen een gemis.

Voor iPhone-gebruikers bieden de reguliere AirPods meer gebruiksgemak en een betere oplaadcase. Maar ben je Android-gebruiker en kan het design van deze Teufel-oordoppen je bekoren, dan valt de balans voor de Airy TW's positief uit. 

Maak kans op deze Teufel-oordoppen: like Bright op Facebook om onze prijsvraag niet te missen.

Bose
Lees ook
Bose komt met nieuwe slaapoordoppen met ruisonderdrukking
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl