Ga naar de inhoud
YouTube Shorts

YouTube start met testen TikTok-rivaal met korte video's

YouTube is gestart met de uitrol van een nieuwe functie die de strijd met de populaire app TikTok aangaat. Het nieuwe YouTube Shorts is gericht op korte verticale video's, gemaakt met smartphones. India is het eerste land waar YouTube Shorts is gelanceerd.

YouTube heeft maandag een testversie van YouTube Shorts uitgebracht in India. De TikTok-achtige functie heeft korte video's die op smartphones zijn gemaakt en die tussen 15 en 60 seconden lang mogen zijn.

De korte video's van Shorts komen in een speciale rij op de voorpagina van YouTube te staan. Gebruikers kunnen verticaal swipen van de ene naar de andere video, net als bij TikTok.

YouTube Shorts lijkt verder ook op de Chinese concurrent: gebruikers kunnen meerdere videoclips samenvoegen, muziek toevoegen uit een bibliotheek met liedjes en de snelheid van de video aanpassen. 

'Datalek
Lees ook
'Datalek met 235 miljoen profielen Instagram, TikTok en YouTube'

Chinese apps verboden in India

Dat de uitrol van YouTube Shorts is gestart in India is geen toeval. India heeft TikTok en 58 andere Chinese apps in juni verboden nadat de spanningen tussen India en China toenamen. India was voor het verbod de grootste buitenlandse markt voor TikTok.

Volgens YouTube wordt de Short-functie als de dienst verder is verbeterd uitgebracht in andere landen. Wanneer YouTube Shorts in Nederland beschikbaar zal zijn, is nog niet bekend.

Oracle
Lees ook
Oracle is rond met Bytedance en wordt partner van TikTok

TikTok in VS onder vuur

De lancering van YouTube Shorts valt ook samen met een deal die TikTok in de VS heeft gesloten met softwarebedrijf Oracle. Hiermee hoopt TikTok een verbod in de VS te voorkomen.

Oracle moet als technologiepartner de beveiliging van data van Amerikanen garanderen. De regering Trump dreigt TikTok te verbieden uit vrees dat gegevens van Amerikanen in handen van de Chinese overheid komen.

Volg Bright op TikTok voor uitpakvideo's van gadgets.