'Bloed aan mijn handen'

'Facebook negeert politieke manipulatie buiten westerse wereld'

15 september 2020 13:18 Aangepast: 15 september 2020 15:09
Beeld © Getty

Een voormalig data-analist van Facebook zegt dat het bedrijf overduidelijke politieke manipulatie buiten de VS en Europa nauwelijks of veel te laat aanpakt.

Voormalig Facebook-werknemer Sophie Zhang trekt aan de bel in een memo in handen van BuzzFeed. Zhang maakte deel uit van een team van datawetenschappers met de nadrukkelijke taak het bestrijden van politieke manipulatie via nepnieuws en zogenoemde botnets met nep-accounts, zeker rond verkiezingen.

De beslissing om al dan niet op te treden tegen zulke manipulatie, ligt volgens Zhang te veel bij reguliere werknemers. Als die door te hoge werkdruk of een verkeerde inschatting besluiten een bepaald botnetwerk niet aan te pakken, zou dat invloed kunnen hebben op de verkiezingsuitkomst.

Vooral nadruk op het westen

Facebook zou volgens Zhang ook vooral omkijken naar het westen. Een voorbeeld is Honduras, waar een netwerk nepnieuws en desinformatie verspreidde in het voordeel van president Juan Orlando Hernandez. Dat werd pas na negen maanden aangepakt, bij een vergelijkbare zaak in Azerbeidzjan duurde het een jaar.

Ook in India, Oekraïne, Spanje, Brazilië, Bolivia en Equador trof Zhang netwerken met nep-accounts aan die probeerden de publieke meningsvorming te beïnvloeden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook gaat nepnieuws over klimaat strenger aanpakken

"In de drie jaar die ik bij Facebook heb gewerkt, heb ik meerdere flagrante pogingen ontdekt van buitenlandse regeringen om ons platform op grote schaal te misbruiken om hun eigen burgers te misleiden", zegt Zhang. "Ik weet inmiddels dat ik bloed aan mijn handen heb."

Te veel verantwoordelijkheid

Zhang verwijst met 'bloed aan haar handen' naar haar beslissing om niet te handelen toen zij politieke manipulatie in Bolivia ontdekte, waar later doden vielen tijdens een politiek protest.

Hoewel zij geen manager was, rekent Zhang zichzelf die beslissing toch persoonlijk aan. "Ik heb persoonlijk beslissingen genomen zonder toezicht, die nationale presidenten troffen, en zoveel actie tegen prominente politici ondernomen dat ik de tel kwijt ben", schrijft de analist.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook mag gegevens Europese gebruikers niet meer naar VS sturen

Geen kwade wil

De analist denkt niet dat Facebook uit kwade wil te weinig of te laat optreedt tegen politieke manipulatie, nepnieuws en desinformatie. Wel ligt de nadruk volgens Zhang te veel op de VS en Europa, en op de PR-afdeling van Facebook. De afdeling waar zij werkte, heeft volgens Zhang simpelweg te weinig middelen om haar taak te volbrengen.

Zhang werd vorige maand door Facebook ontslagen, en kan nu naar buiten treden omdat zij de betaling van tienduizenden dollars voor een geheimhoudingscontract weigerde. Facebook heeft nog niet openbaar gereageerd.

Bright blok

Meer nieuws en reviews van Bright:

Volg ons op YouTube

Facebook en Twitter

Instagram en TikTok

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore