Bright Review

Eerste indruk Sony A7C: eindelijk een échte compacte full-frame camera

15 september 2020 03:00 Aangepast: 15 september 2020 13:04

Sony heeft een nieuwe full-frame-camera aangekondigd in de huidige spiegelloze Alpha7-lijn. De A7C is volgens Sony met een vernieuwd ontwerp de compactste en lichtste full-frame-systeemcamera met in-body stabilisatie.

Sony’s nieuwe A7C is een verrassend staartje van een zomer vol grote vernieuwingen in de camerawereld. Onder andere de nieuwe ZV-1 vlogcamera en de indrukwekkende A7SIII van Sony zelf, maar ook Canons nieuwe EOS R-camera’s, Blackmagics 12K-camera en de compacte Panasonic Lumix S5 hebben cameraliefhebbers wakker geschud.

Met het compacte en frisse uiterlijk en de full-frame-prestaties van de  A7C zet Sony weer grote stappen ten opzichte van de concurrentie op het gebied van systeemcamera’s. Vanaf eind oktober kun je de camera kopen, maar Bright mocht de A7C al even uittesten.

Nieuwe categorie

De A7C-camera vormt zijn eigen nieuwe categorie in de Alpha7-lijn naast de A7S-, A7R- en A7-camera's. Met 509 gram is de body 22 procent lichter dan die van de A7III en het formaat van de A7C is zo’n 20 procent kleiner dan de A7III. De C staat dan ook voor ‘compact’. In de hand voelt de camera vergelijkbaar met de A6600 uit Sony's APS-C-cameralijn. Een full frame-sensor in een APS-C-body, dat is vrij indrukwekkend. 

Naast het compacte ontwerp is het uiterlijk ook opgefrist met een zilvergrijze aluminium strip aan de bovenzijde. Het heeft wat weg van de Fujifilm-camera’s. De camera komt ook verkrijgbaar in een volledig zwarte uitvoering, maar het nieuwe kleurtje zal een hoop mensen aanspreken. De camera is verder uitgerust met het nieuwe omklapbare aanraakscherm dat ook in de ZV-1 en A7SIII-camera te vinden is. Helaas is de vernieuwde menunavigatie, geïntroduceerd in de A7SIII, niet terug te vinden in de A7C. Sony geeft aan dat dit komt omdat de A7SIII hiervoor intern speciaal aangepast is. Het is hopen dat het nieuwe menu wel in volgende nieuwe camera’s te vinden is.

De A7C deelt zijn aansluitmogelijkheden met de a6600-camera, die Sony een jaar geleden uitbracht. Zo zit er een enkel SD-kaartslot op, in tegenstelling tot de twee sloten in de A7III. Daarnaast heeft de camera een micro-HDMI-poort, een USB-C aansluiting, een microfoonaansluiting en een 3,5mm jack voor de hoofdtelefoon. Alle poorten worden afgedekt door nieuwe klepjes die helaas wel wat onhandig openklappen, zeker als je het lcd-schermpje omgeklapt hebt. Tot slot heeft de camera een Multi Interface-shoe bovenop voor bijvoorbeeld flitsers, met daarnaast een elektronische zoeker. Die laatste had bij ons testmodel wat last van flikkerend beeld.

Prestatie

Volgens Sony is de A7C ideaal voor zowel fotografie als videografie. De camera heeft een 24,4MP full-frame Exmor R CMOS-sensor met een ISO-bereik van 100-51.200 (uitgebreid tot 204.800). De 5-assige in-body stabilisatie en het ontwerp van de sluiter zijn bovendien vernieuwd om het compacte ontwerp mogelijk te maken. Op videogebied ondersteunt de camera 4:2:0 8-bit 4K 30 fps en 1080p 100 fps opname zonder limiet.

Daar zit ook de geavanceerde autofocus bij, waar Sony’s systeemcamera’s mee uitblinken. Zo ondersteunt de camera oog-autofocus en kan de camera objecten gemakkelijk blijven volgen tijdens het fotograferen of filmen. Met de NP-FZ100-batterij, die door alle nieuwe A7-camera’s ondersteund wordt, kun je tot 740 beelden fotograferen.

In ons gebruik houdt de camera het prima vol bij video-opnames in 4K. De camera is bovendien niet oververhit geraakt. De video- en fotokwaliteit is gedurende ons gebruik zeer goed bevallen en de krachtige autofocus blijft onevenaarbaar. 

Conclusie

De A7C legt de lat opnieuw een stukje hoger voor andere camerafabrikanten. Het erg compacte en lichte ontwerp zal voornamelijk interessant zijn voor op een gimbal of als vlogcamera. Bovendien is de camera compatibel met de draadloze handgrip van Sony.

De full-frame prestaties in zo'n kleine behuizing zijn indrukwekkend, maar de keuze voor de A7C wordt ingewikkelder wanneer je naar de prijs kijkt: € 2100 voor de body en € 2400 met de nieuwe compacte FE 28-60mm kitlens. Ter vergelijking: Sony’s eigen A7III is inmiddels verkrijgbaar voor minder dan € 2000 en Panasonics nieuwe Lumix S5 biedt onder andere 10-bit 4K 30fps en is vanaf € 1999 te koop.

De A7C heeft een unieke eigenschap met zijn compacte formaat, maar zal een kleinere groep aanspreken door zijn vrij hoge prijs in vergelijking met de concurrentie.

Stijn Goossens, video-editor Bright

vlnr: A6600, A7C, A7III vlnr: A6600, A7C, A7III
A7C (boven) en A6600 (onder) A7C (boven) en A6600 (onder)
Bright Nieuwsbrief

Maak kans op draadloze oordoppen: Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van