Strijd om TikTok

TikTok niet verkocht aan Microsoft, 'deal met Oracle in de maak'

14 september 2020 02:51 Aangepast: 14 september 2020 08:21
Ter illustratie. Beeld © AFP

TikTok is sowieso níet verkocht aan Microsoft. Het Chinese techbedrijf Bytedance lijkt een deal te sluiten met softwarebedrijf Oracle over de Amerikaanse tak van TikTok. Het zou niet gaan om een overname, maar om een samenwerking.

Dat melden persbureau Reuters en The Wall Street Journal. Oracle wordt de technologiepartner van Bytedance en zal de gebruikersdata van TikTok in de VS beheren, zeggen bronnen. De deal zou niet plaatsvinden in de vorm van een verkoop, maar het wordt een 'herstructurering' genoemd.

TikTok-moederbedrijf Bytedance sprak met meerdere grote Amerikaanse techbedrijven over een overname van de Amerikaanse activiteiten van de populaire video-app. President Donald Trump dreigt de video-app in de VS te verbieden als er niet voor dinsdag een deal is. De Amerikaanse regering vreest dat persoonlijke data die TikTok vergaart bij de Chinese overheid terechtkomen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

TikTok belooft: haatfilmpjes binnen 24 uur offline

'Geen overname'

De Chinese staatszender CGTN meldt dat Bytedance zijn activiteiten in de VS niet zal verkopen aan Microsoft of Oracle. Ook wordt de broncode van TikTok niet overgedragen aan Oracle of een mogelijke andere Amerikaanse koper.

Zonder het algoritme is een overname van TikTok een stuk minder interessant omdat daarmee bepaald wordt welke filmpjes gebruikers te zien krijgen.

Goedkeuring VS en China nodig

ByteDance en Oracle hebben nog niet gereageerd. Het Witte Huis weigerde een reactie te geven. Bytedance heeft voor de deal goedkeuring nodig van de regeringen van de Verenigde Staten en China. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onbegrijpelijke TikTok-hit: 10 seconden playbacken, 300 miljoen views

Bod Microsoft afgewezen

Microsoft maakte eerder op zondag bekend dat Bytedance niet voor het bedrijf had gekozen. "We zijn ervan overtuigd dat ons voorstel goed zou zijn geweest voor de gebruikers van TikTok en tegelijkertijd de nationale veiligheidsbelangen zou beschermen", meldde Microsoft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'ByteDance kan niet groeien zonder TikTok'

China is tegen een gedwongen verkoop van TikTok in de VS. De regering van het land zou vorige maand al een lijst hebben aangepast van technologieën die niet zonder goedkeuring van de overheid kunnen worden verkocht aan het buitenland, zodat TikTok pas verkocht kan worden na groen licht uit Peking.

Bright blok

Meer nieuws en reviews van Bright:

Volg ons op YouTube

Facebook en Twitter

Instagram en TikTok

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore