Ga naar de inhoud
Veiligheid niet in geding

Veiligheidsregio in Gelderland getroffen door gijzelsoftware

Beeld © ANP

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) is slachtoffer geworden van een aanval met ransomware. Dat meldt de VNOG op zijn website, waarin ook gesteld wordt dat de veiligheid niet in het geding is.

Uit welke hoek de aanval komt is niet bekend.

Brandweer kan uitrukken

De interne systemen zijn geraakt en werken beperkt, ook e-mail kan niet worden gebruikt.  De informatie die de brandweer nodig heeft bij een uitruk is wel beschikbaar. Ook de meldingssystemen P2000 en C2000 werken gewoon. 

Wat is ransomware?

Ransomware of gijzelsoftware versleutelt de bestanden op iemands computer waardoor deze vaak totaal onbruikbaar worden. Slachtoffers kunnen pas weer bij hun bestanden wanneer zij losgeld ('ransom') betalen. Deze vorm van malware kan bestanden of hele systemen gijzelen.

Met specialisten van onder meer het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en politie wordt onderzocht of de aanvallers toegang tot data hebben gekregen en wat de gevolgen zijn. "We zetten alles op alles om te zorgen dat alle systemen zo spoedig mogelijk weer veilig kunnen werken. Hoe lang dit gaat duren is op dit moment niet te zeggen", stelt VNOG.

Eerste
Lees ook:
Eerste hulp bij ransomware: zo reageer je als bedrijf op een gijzeling