Ga naar de inhoud
Overbelaste testlocaties

Geen coronatest meer na waarschuwing CoronaMelder-app

Zo ziet de corona-app eruit. Beeld © Dennis Kramer

Nederlanders die een melding van de CoronaMelder-app krijgen worden niet langer gevraagd om zich zo snel mogelijk te laten testen op een mogelijke besmetting.

Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bepaald. De nieuwe maatregel is dit weekend ingegaan.

De CoronaMelder-app slaat alarm als gebruikers in de buurt zijn geweest van iemand die positief voor het coronavirus is getest. Op het moment wordt de applicatie op een aantal locaties in Nederland getest.

Ontvangers van zo'n alarm werden in eerste instantie opgeroepen om zich zo snel mogelijk te testen voor een mogelijke besmetting. Op die manier konden zieken worden gevonden en verdere mogelijke verspreiding worden ingedamd.

Grote drukte

De testcentra in Nederland kunnen de grote drukte echter niet meer aan, waardoor potentiële zieken steeds langer moeten wachten op een onderzoeksafspraak. Het beleid bij de corona-app wordt daarom veranderd: bij notificatie hoeft niet langer meteen getest worden.

Spookmeldingen
Lees ook:
Spookmeldingen bij gebruikers corona-app: voor niks in quarantaine gezeten

In de app zal het nieuwe beleid uiterlijk 16 september worden ingevoerd, maar bellers worden door testlocaties nu al gewezen op de aanpassing. 

Apploos beleid

De Jonge beklemtoont dat ontvangers van het bericht met symptomen zich nog wel moeten testen. Het ministerie adviseert al langer om bij klachten te testen, nog voordat de app werd gemaakt.

De CoronaMelder is al lange tijd een discussiepunt. Er moest gekeken worden hoe de privacy van gebruikers kan worden gewaarborgd, maar zieken toch goed geïnformeerd kunnen worden. Volgens de Nederlandse privacywaakhond wordt die privacy nog onvoldoende gewaarborgd.

Landelijke
Lees ook:
Landelijke invoering CoronaMelder uitgesteld