Bright Review

Review nieuwe 27 inch iMac: een dubbel gevoel

11 september 2020 20:20 Aangepast: 11 september 2020 21:36

De nieuwe 27 inch iMac brengt niet het langverwachte nieuwe ontwerp. Maar de verbeteringen aan de binnenkant maken hem wel up-to-date en geschikt voor thuiswerken. Is deze iMac je geld waard? Of kan je beter wachten op de volgende versie met een nieuwe Apple-chip?

Bright testte het nieuwe model iMac, met de tiende generatie Intel-chip. Misschien wel de laatste iMac met een Intel-chip. Afgelopen juni kondigde Apple een eigen ontworpen ARM-chipset aan met hogere prestaties en een lager energieverbruik.

Prachtige beloftes, maar de overgang duurt volgens Apple nog zeker twee jaar. Ondertussen is er ook voor nieuwe Intel-computers nog ruimte en Apple belooft ook in de komende jaren een goede ondersteuning voor Macs met Intel-chips.

Toch is er veel onduidelijk: wanneer volgt de eerste iMac met de nieuwe Apple-chip? Hoe groot is het prestatieverschil? En het prijsverschil? Zal jouw software wel klaar zijn voor de ARM-processors? De huidige nieuwe iMac geeft een dubbel gevoel: een stabiele iMac in een onstabiele periode.

Zelf bijprikken

De iMac is beschikbaar in tal van verschillende configuraties, variërend van een 6-core i5-processor tot een 10-core 5.0GHz i9. Grafisch is de nieuwe iMac uitgerust met de Radeon Pro 5000-series en GDDR6-geheugen. Ons testmodel beschikt over een Intel 8-core i7, een Radeon Pro 5500XT 8GB grafische kaart en 500GB SSD. Een krachtige computer ter waarde van €2599, maar met 8GB DDR4-werkgeheugen niet toereikend voor zware programma’s.

Bij Apple is tot 128GB aan RAM te upgraden, maar hier betaal je tot 3250 euro voor. Een abnormaal hoog bedrag. Gelukkig geeft een luikje aan de achterzijde van de iMac de mogelijkheid om zelf RAM naar eigen wens bij te prikken.

Nano-texture glas

De enige visuele vernieuwing aan de buitenkant van de iMac, vind je na een 625 euro kostende upgrade: een matte afwerking van het glazen scherm. Volgens Apple is deze matte optie geen coating, maar juist een nano-laag die van het glas afgeslepen wordt. Dit zorgt voor een rustig beeld voor het oog en weinig tot geen weerspiegeling. De nano-texture werd geïntroduceerd bij het Pro Display XDR en is goed bevallen bij professionele gebruikers. Waarom de optie voor een mat scherm nog niet beschikbaar is voor de iMac Pro, kan Apple niet vertellen.  

Naast de optie voor een mat scherm, is de iMac voor het eerst ook uitgerust met TrueTone. Het scherm kan zich aanpassen aan de lichtbalans in de ruimte en is daardoor rustiger voor het oog.

Perfect voor thuiswerken

Een verrassende, maar veelgevraagde upgrade is de 1080p-videokwaliteit van de ingebouwde webcam. Deze was voorheen altijd 720p, een te lage resolutie voor een desktop van meer dan 2000 euro. De nieuwe 1080p FaceTime-camera werkt bovendien samen met de nieuwe ingebouwde T2-beveiligingschip die ook in iPhones zit. De chip zorgt ervoor dat het camerabeeld beter afgestemd wordt op gezichten en in lage lichtomstandigheden beter presteert. Ook de speakers en de microfoon profiteren van de rekenkracht in de T2-chip. Zo ondersteunt de nieuwe iMac bijvoorbeeld “Hey Siri”-herkenning. 

Er is een derde microfoon aan de achterkant toegevoegd voor betere ruisonderdrukking. Dit is duidelijk hoorbaar bij geluidsopnames, maar in FaceTime-gesprekken lijkt het toch onder te doen voor de microfoon in de iPhone en externe microfoons van derde partijen. De speakers in de iMac klinken prima voor de standaard gebruiker, maar bij professioneel gebruik zijn er genoeg betere opties.

De nieuwe iMac lijkt deels gericht te zijn op de nieuwe thuiswerkmarkt door de coronacrisis. De verbeterde camera en microfoon zijn een fijne verbetering, maar de FaceTime-software lijkt deze kwaliteit onvoldoende te benutten. Apples eigen videobelsoftware kan ook nog een update gebruiken om de thuiswerker aan te spreken.

Conclusie

De nieuwe iMac biedt een uitkomst in deze thuiswerktijden, maar is een extra lastige keuze geworden vanwege de nieuwe ARM-processor die binnenkort in de eerste nieuwe Macs wordt verwacht.

De gemiddelde gebruiker hoeft zich echter geen zorgen te maken. De nieuwe iMac is een stabiele keuze die nog ruim 5 tot 10 jaar mee kan, zeker door de mogelijkheid om het werkgeheugen uit te breiden. Het huidige ontwerp van de iMac voldoet nog steeds na 8 jaar.

Intern is de iMac in ieder geval klaar om op te boksen tegen de nieuwe serie ARM-Macs, die mogelijk nog een lange weg te gaan hebben voordat ze net zo’n stabiele desktopkeuze zijn als deze ‘oude vertrouwde’ 27 inch iMac. 

Stijn Goossens, videoredacteur Bright

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'MacBook met Apple-chip nog dit jaar, nieuwe iMac in 2021'

Bright blok

Meer nieuws en reviews van Bright:

Volg ons op YouTube

Facebook en Twitter

Instagram en TikTok

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore