TikTok

Deadline nadert voor TikTok: 'Overname niet op tijd rond'

10 september 2020 14:16

Het lukt het Chinese bedrijf achter TikTok, ByteDance, waarschijnlijk niet om de Amerikaanse tak van de app te verkopen voor 15 september. Die deadline heeft de Amerikaanse regering gesteld. De VS dreigt met een verbod op de video-app.

De tijd begint de dringen voor ByteDance, het moederbedrijf van de populaire video-app TikTok. Als ByteDance de Amerikaanse tak van TikTok niet op 15 september heeft verkocht, dreigt de Amerikaanse regering de app in de VS in de ban te doen.

De Amerikaanse regering maakt zich zorgen over data van Amerikaanse TikTok-gebruikers die bij de Chinese overheid terecht zouden kunnen komen. 

China moet groen licht geven

Meerdere grote Amerikaanse bedrijven doen pogingen om TikTok over te nemen van ByteDance. Maar de nieuwe Chinese exportregels hebben volgens bronnen van persbureau Bloomberg geleid tot vertraging bij de onderhandelingen. Daardoor zou de deadline van 15 september niet worden gehaald. 

De Chinese regering heeft eind augustus extra beperkingen opgelegd aan de uitvoer van technologie rond kunstmatige intelligentie (AI). Die nieuwe beperkingen omvatten ook de algoritmes van TikTok, waardoor de Chinese overheid voor een overname eerst goedkeuring moet geven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

TikTok krijgt zelfmoordfilmpje maar niet verwijderd

Microsoft, Walmart en Oracle

De Amerikaanse tak van TikTok zou 20 tot 30 miljard dollar (17 tot 25 miljard eurU) moeten opleveren. Supermarktconcern Walmart heeft zich achter Microsoft geschaard in de poging om het TikTok-onderdeel in te lijven.

Ook softwareconcern Oracle zou een bod hebben gedaan op de Amerikaanse tak van TikTok.

Alternatief plan

Intussen voert ByteDance volgens The Wall Street Journal ook al maanden gesprekken over een alternatief plan, waarbij er geen sprake is van een verkoop van zijn Amerikaanse tak.

Het zou gaan om een herstructurering van TikTok in de VS. In plaats van een overname zou een Amerikaans techbedrijf een minderheidsaandeel krijgen en met TikTok samenwerken om te garanderen dat data van Amerikaanse gebruikers veilig zijn. 

Dat lijkt de regering Trump niet ver genoeg te gaan. De Amerikaanse regering focust zich volgens een woordvoerder van de overheid momenteel 'alleen op een verkoop van TikTok'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Trump: TikTok moet 15 september verkocht zijn

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van