NBA Finals op je console

Review NBA 2K21: is de beste basketbalgame beter geworden?

28 september 2020 19:00 Aangepast: 28 september 2020 21:34

De nieuwe basketbalgame NBA 2K21 is eerder deze maand verschenen. Bright-tester Rutger Middendorp basketbalde virtueel een seizoen in de NBA. 

De NBA 2K-serie wordt door velen gezien als de beste sportsgame ter wereld. Dit seizoen kwam er weer eentje uit en checken we of die voorsprong behouden is. Op papier is er niet zo gek veel veranderd ten opzichte van 2K20. Uiteraard zijn de spelers allemaal up to date, maar het maffe dit seizoen is natuurlijk dat we nu nog bezig zijn met de NBA-finals van vorig seizoen en de selectie van nieuwe spelers die vers van de colleges komen pas op 16 oktober plaatsvindt. Ongetwijfeld worden die dan toegevoegd aan de juiste teams, maar het is een gekke gewaarwording.

Ook dat de wedstrijden die je speelt gewoon in een afgeladen stadion plaatsvinden is vervreemdend. Inmiddels zijn basketbalfans gewend aan 'The Bubble'. Wedstrijden die allemaal in Orlando worden gespeeld met grote schermen waarop de fans die thuis zitten worden geprojecteerd. Die gekke verandering mist in 2K21. 

De knoppen zijn grotendeels gelijk aan vorig jaar, maar je kunt nu ook schieten door de rechterstick naar achter te bewegen. Wie denkt een lekkere 'behind the back' dribbel te doen en plotseling te schieten vanaf de middellijn heeft een kleine leercurve te overwinnen. Ik vind het zelf knap lastig om de nieuwe controls me eigen te maken. Zeker omdat je nog wel met de knoppen kunt schieten. Als het dan drie keer slecht gaat met de stick, dan ga je vanzelf die knop weer gebruiken. 

De rest van de gameplay lijkt heel erg veel op waar we na een aantal patches op uitgekomen waren in NBA 2K20. Echt verfrissend is het dus niet en je gaat je ook een beetje afvragen waarom 2K nog elk jaar een nieuwe game met een nieuwe titel uitbrengt en niet een verdienmodel met seizoenpasses en een steeds ontwikkelende engine gebruikt.

Feitelijk voelt dit niet als een nieuwe game. Wie veel straatbasketbal speelde in de vorige editie heeft nu in plaats van een urban setting een soort Venice Beach-pleintje. Verfrissend, maar geen grotere verandering dan wat Fortnite doet met elk nieuw seizoen. 

Gekozen door de Miami Heat Gekozen door de Miami Heat

Wie MyPlayer speelt heeft de mogelijkheid om met zijn telefoon een scan van zijn gezicht te maken en die te gebruiken in de game. Persoonlijk is het me nog niet gelukt om die er zo uit te laten zien dat ik geen blauwe vlekken op m'n wangen heb of een veel te groot hoofd. Maar dat kan zeker mijn gebrek aan geduld zijn. Ik zie online mensen die er echt een speler van hebben gemaakt waar ze op lijken.

Deze carrièremodus met je eigen karakter is weer vernieuwd. Dit keer begin je op high school, speel je daarna bij een college team. De naam ervan klopt, maar je teamgenoten zijn niet de spelers die daar nu werkelijk rondlopen. Die rechten had 2K niet. Als gevolg zitten er tijdens je eerste seizoen in de NBA direct een hele club niet-bestaande basketballers in de competitie en dat is jammer. Het voelt daardoor minder authentiek dan voorgaande jaren. 

De verhaallijn is behoorlijk gescript en bevat acteurs als Michael K. Williams, Djimon Hounsou en Jesse Williams. Ook basketballers Dame Lillard en Zion Williamson komen langs voor een klein rolletje. Je hebt helaas weinig in te brengen als speler en hebt soms het gevoel niet langer te gamen, maar een tv-serie te kijken. Het is maar net waar je van houdt. 

Wie het spelletje MyTeam graag speelt zal dit jaar diep in de buidel moeten tasten. 2K stuurt steeds meer aan op microtransacties met VC en zeker als je én MyPlayer speelt én MyTeam dan zul je of eindeloos moeten grinden, of af en toe geld overmaken om VC te kopen. Not cool. 

Al met al voelt het alsof het 2K-team het al druk had met de versie voor de nieuwe generatie spelcomputers. Voor de kerst komt 2K21 uit voor de nieuwe Playstation 5 en de Xbox Series S en X. Er zijn nu al versies van het spel te koop inclusief die upgrade. Voor wie nu al wil spelen en straks verder wil op z'n nieuwe console.

Is NBA 2K nog steeds de beste sportsim? Als het puur om de gameplay gaat, absoluut. Als het om alle extra gamemodes gaat, is er nog wel wat te verbeteren en voelde bijvoorbeeld FIFA20 rijker aan.  

Rutger Middendorp

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Instagram en TikTok

Chat mee op Discord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore