Hack

'Nederlanders hackten Twitter-account Donald Trump in 2016'

09 september 2020 20:27 Aangepast: 09 september 2020 21:00
De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld © ANP

Een drietal Nederlandse hackers zou in 2016 hebben ingebroken op het Twitter-account van de Amerikaanse president Donald Trump.

Dat vertellen ze aan Vrij Nederland. De hackers Edwin, Mattijs en Victor zijn lid van The Guild of Grumpy Old Hackers en verzamelden zich in een hotel om samen op het Trump-account in te breken.

Bij de hackaanval werd een wachtwoord afkomstig uit een eerder datalek bij LinkedIn ingezet. Trump gebruikte op dat sociale netwerk het wachtwoord 'yourefired', dat hij ook op Twitter had ingesteld.

Bij een eerste inlogpoging kreeg het trio een foutmelding, omdat ze het wachtwoord vanaf een voor Trump onbekende locatie probeerden in te voeren. Bij een latere poging werd het ip-adres veranderd om de indruk te wekken dat ze vlakbij Trump waren.

Dat lukte. De hackers hadden volledige toegang tot het account van Trump, waarbij ze uitgebreid vastlegden hoe ze precies waren ingelogd. Vervolgens vertelden ze het Witte Huis over hoe ze op het account waren binnengedrongen. Daar hoorden ze nooit van terug.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oorlog tussen Trump en Twitter: meer dan een symbolische strijd?

Angst voor gevolgen

Het trio vreesde voor de gevolgen van hun actie, vertellen ze aan Vrij Nederland. Ze hadden niet gedacht dat het wachtwoord zou werken, maar de hack kon gezien worden als een cyberaanval op de Verenigde Staten.

Toch leken er geen gevolgen te zijn. Ze waren bij een vlucht naar en van de Verenigde Staten bang in de problemen te komen bij de douane, maar mochten het land gewoon in en uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Trump: TikTok moet 15 september verkocht zijn

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van