Ga naar de inhoud
'Trauma voor kinderen'

TikTok krijgt zelfmoordfilmpje maar niet verwijderd

Een kattenfilmpje op TikTok. Beeld © RTL Nieuws

Een filmpje waarop een man te zien is die zelfmoord pleegt, gooit al een paar dagen hoge ogen op TikTok. Doordat gebruikers steeds andere manieren vinden om de schokkende beelden onder de aandacht te brengen, heeft de video-app de grootste moeite om ze offline te krijgen.

TikTok is razend populair onder vooral jonge gebruikers. Veel ouders zeggen dat hun kinderen getraumatiseerd zijn geraakt door het zien van de beelden, die plotseling opdoken nadat ze bijvoorbeeld geklikt dachten te hebben op een kattenfilmpje. 

In de war

Een Britse moeder zegt tegen de omroep BBC dat haar 14-jarige dochter 'trillend als een blaadje en hevig huilend' binnenkwam nadat ze was geconfronteerd met de video. "Ik heb haar nooit zo in de war gezien. Het was vreselijk, het duurde tijden voordat ze er iets over kon zeggen."

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Haar dochter was de beelden tegengekomen in de 'aanbevolen'-sectie van TikTok. "Ze scrolde een beetje langs liedjes en grappige video's toen ineens een bebaarde man verscheen achter een bureau." Even later zou hij in beeld zelfmoord plegen.

Live op Facebook

De beelden doken vorige maand voor het eerst op als Facebook-livestream. Ze werden ook doorgeplaatst op andere sociale media, zoals Twitter. Facebook zegt het filmpje zo snel mogelijk te hebben verwijderd. Kopieën worden sindsdien opgespoord en weggehaald door middel van automatische beeldherkenning.

TikTok heeft daar kennelijk meer moeite mee. Dat is opvallend: juist vandaag werd bekend dat de app de Europese gedragscode heeft ondertekend om haatzaaiende boodschappen en oproepen tot geweld binnen 24 uur te onderzoeken. Illegale content moet dan direct worden verwijderd. 

Onbegrijpelijke
Lees ook:
Onbegrijpelijke TikTok-hit: 10 seconden playbacken, 300 miljoen views