Ga naar de inhoud
Assen

Proef: straatverlichting dimt op basis van Flitsmeister-data

Beeld © Sustainder

Flitsmeister en maker van slimme straatverlichting Sustainder testen een systeem waarbij de verlichting wordt gedimd als er niemand in de buurt is.

Het gaat om pilot waarbij de slimme straatlantaarns van Sustainder hun lichtsterkte aanpassen op de situatie. Is het druk, dan zal het licht feller zijn, op rustige momenten zal er minder licht nodig zijn. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om plaatselijk extra te verlichten bij stilstaande auto's.

Verkeersdoorstroming

Naast veiligheid zou ook de verkeersdoorstroming verbeterd worden door gebruik van dynamische verlichting.

Om het slim dimmen van de lampen te verbeteren, worden gegevens van Flitsmeister gebruikt. De test wordt gehouden op de Europaweg-Zuid in Assen, waar in 2018 al 280 slimme armaturen van Sustainder zijn geïnstalleerd.

De eerste resultaten zijn positief: door het bestaande dimschema van de Sustainder-lampen aan te passen met data van Flitsmeister, wordt gemiddeld al 25 procent minder energie verbruikt en CO2 uitgestoten.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe lichtstrip Philips Hue geeft elke tv Ambilight

Parkeerplaats

Een tweede deel van de proef vindt plaats achter het gemeentehuis van Assen. Ook daar staan slimme lantaarnpalen, die op basis van Flitsmeister tijdelijk feller gaan branden. Zo zou meer comfort en een gevoel van veiligheid ontstaan.

De proeven lopen tot eind dit jaar, daarna wordt besproken of de toepassingen permanent gebruikt zullen worden.

Sustainder komt voort uit de voormalige Philips armaturenfabriek in Emmen, en maakt slimme verlichting met sensoren voor onder meer beweging, geluid en temperatuur.