Clouddiensten onder de loep

Italiaanse waakhond onderzoekt Apple, Google en Dropbox

07 september 2020 17:21 Aangepast: 07 september 2020 17:24
Apple Park, het hoofdkantoor van Apple

De Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM heeft een zestal onderzoeken aangekondigd naar de cloudopslagdiensten van Apple, Google en Dropbox. Volgens de AGCM zouden de techbedrijven er oneerlijke handelspraktijken op nahouden.

Apple en Google zouden niet duidelijk genoeg zijn over het verzamelen van data en het gebruiken hiervan voor commerciële doeleinden. Bovendien zouden consumenten "niet in een positie zijn" om hier toestemming voor te geven, omdat dit verplicht is wanneer ze gebruik willen maken van de diensten.

Dropbox

Die aanklacht wordt ook Dropbox ten laste gelegd. Dat bedrijf zou bovendien niet duidelijk genoeg zijn over de voorwaarden en manier waarop gebruikers zich terug kunnen trekken uit een contract.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Fitbit-overname Google onderzocht door Europese Commissie

Niet aansprakelijk bij verloren bestanden

Volgens de AGCM is het bovendien oneerlijk dat de diensten zichzelf niet aansprakelijk stellen wanneer bestanden verloren gaan, dat contracten eenzijdig aangepast kunnen worden, dat de diensten zomaar stopgezet kunnen worden en dat Engelstalige contractteksten voorrang hebben op de Italiaanse versie.

Amerikaanse Justitie

Ook in onder andere de Verenigde Staten en bij de Europese Commissie lopen er meerdere onderzoeken naar mogelijk machtsmisbruik door grote techbedrijven waaronder Google, Amazon en Apple. 

Het Amerikaanse ministerie van justitie zou binnen enkele weken zijn aanklacht tegen Google naar buiten brengen. Het zou daarbij gaan om het bevoordelen van eigen Google-diensten in de zoekresultaten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Amerikaans Congres bijt dit keer wel door in verhoor met techreuzen

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Instagram en TikTok

Chat mee op Discord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore