The Great Firewall

China verbiedt populaire programmeertaal voor kinderen

07 september 2020 15:49

China heeft Scratch, een computertaal waarmee kinderen kunnen leren programmeren, in de ban gedaan. De website van de taal is niet meer te bereiken vanuit het land.

De reden zou "een grote hoeveelheid aan vernederende, neppe en lasterende content over China" zijn, stelde een staatsmedium, zo meldt Techcrunch.

Zo kunnen gebruikers bij het registreren als "land" kiezen voor Hongkong, Macau en Taiwan. Hongkong en Macau zijn speciale administratieve regio’s van China, en de Volksrepubliek ziet Taiwan als afvallige provincie.

Leren programmeren

Scratch is ontwikkeld door de Amerikaanse universiteit Massachusetts Institute of Technology en wordt door ruim 58 miljoen mensen wereldwijd gebruikt om te leren programmeren. Ruim drie miljoen daarvan komen uit China. Nederland kent een half miljoen gebruikers.

Met Scratch leren gebruikers hoe een computertaal werkt en kunnen ze op een visuele manier kleine programma’s in elkaar zetten.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Video: spelend leren programmeren met Micro:bit

'Vrije stroom anti-Chinese informatie'

Scratch zou door steeds meer Chinese scholen worden gebruikt, wat de autoriteiten zorgen baart. "Het toelaten van een vrije stroom aan anti-Chinese en separatistische informatie berokkent schade aan de gevoelens van het Chinese volk, overtreedt grenzen en vergiftigt toekomstige Chinese generaties," aldus een staatsmedium.

De broncode van Scratch is gratis beschikbaar, wat het makkelijk maakt om lokale alternatieven te maken.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van