Technologie

Sensoren, camera's en drones moeten 't IJ veiliger maken

07 september 2020 13:25 Aangepast: 07 september 2020 13:39
Pont op 't IJ

Rijkswaterstaat wil 't IJ in Amsterdam veiliger maken. Daarvoor gebruikt het sensoren, camera’s en drones om alle bewegingen op de rivier in kaart te brengen.

Met de technologie kan op afstand worden bekeken of de veiligheid in gevaar komt op plekken waar recreatie- en beroepsvaart elkaar veelvuldig tegenkomen. 

"We verzamelen data over het aantal schepen dat er vaart. Aan de hand van die gegevens, en natuurlijk informatie die via de beroepsvaart binnenkomt, kunnen wij als vaarwegbeheerders een inschatting maken van de (verwachte) drukte en aan ’crowdmanagement’ op het water doen", zegt programmamanager Digitale Rivier Benno Bultink van Rijkswaterstaat (RWS) in De Telegraaf.

Volgens Bultink is het systeem ontwikkeld voor Sail, maar dat evenement ging vanwege het coronavirus niet door. "Anders waren er meer dan een miljoen bezoekers naar het IJ gekomen, waarvan een groot deel in allerhande bootjes. Een mierenhoop waar geen doorkomen aan is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Sony maakt beeldsensor met AI erin: 'beter voor privacy'

Heatmaps

Het is de bedoeling dat iedereen straks weet hoe druk het op het water is. "Hoe we dat exact gaan doen is nog even de vraag, met zogenoemde heatmaps of livecams. We moeten ook nog bepalen hoe we het toegankelijk maken voor iedereen. En als het hier lukt, dan kan het ook in de Rotterdamse haven of elders in de wereld worden overgenomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Schiphol test drones voor inspectie en vervoer goederen

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore