Bittorrent

'Historisch dieptepunt illegale films en series na oprollen grote aanbieder'

07 september 2020 13:12

De ontmanteling van één van de belangrijkste leveranciers van illegale films en series heeft gezorgd voor een forse daling in het illegale aanbod.

Eind augustus werd door het Amerikaanse ministerie van Justitie en Europol de zogenoemde releasegroep Sparks offline gehaald. Twee weken later zijn de gevolgen duidelijk zichtbaar, meldt TorrentFreak. Het nieuwe aanbod illegale films en series zou gedaald zijn tot een 'historisch dieptepunt'.

Sparks was al jaren verantwoordelijk voor een groot deel van het illegale aanbod op Bittorrent-sites en nieuwsgroepen. Bij het oprollen van de groep zouden ook uitbaters van tientallen sites met illegaal aanbod zijn getroffen. In het verleden was het netto-effect van het oprollen van een dergelijke groep vaak klein, omdat andere groepen op het gat sprongen.

Vooral illegale games hard getroffen

Dit keer lijkt het anders te zijn, meldt TorrentFreak op basis van cijfers van Predb.org, een site die het nieuwe illegale aanbod bijhoudt. Op woensdag 19 augustus, voor het oprollen van de groepen, lag het nieuwe aanbod films en series op 1944. Een week later, een dag na het oprollen van de groepen, was het aanbod nieuwe films en series gedaald tot 168 stuks.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechter oordeelt: Ziggo en XS4ALL moeten Pirate Bay blokkeren

Games en e-books

Ook in de dagen na de actie van de VS en Europol groeide het illegale aanbod film en series slechts met tientallen, in plaats van met honderden stuks.

Op het gebied van games en e-books is het effect nog duidelijker: sinds de actie is het nieuwe aanbod stilgevallen en is er niks nieuws meer verschenen.

Het lijkt volgens TorrentFreak duidelijk dat het oprollen van onder meer Sparks een grotere klap was dan eerdere acties tegen aanbieders van illegale content. Het zal moeten blijken of het om een genadeklap gaat. Het aanbod van illegale mp3-bestanden zou sinds de acties weer langzaam opkrabbelen.

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore