App Store-oorlog

Aantal Fortnite-spelers op iOS ingestort na Apple-verbod

06 september 2020 20:06 Aangepast: 06 september 2020 20:57

Het aantal Fortnite-spelers op de iPhone, iPad en iPod touch is met 60 procent gekrompen, nadat Apple het spel uit de App Store heeft gehaald.

Dat blijkt uit een kort geding ingediend door Fortnite-maker Epic Games. De gamestudio wil met de nieuwe aanklacht ervoor zorgen dat Fortnite en games gemaakt met hun Unreal Engine weer worden toegelaten in de App Store.

Zo'n 60 procent van alle dagelijks actieve iOS-spelers is gestopt met de game. Het merendeel daarvan heeft geen ander platform om op te gamen: uit cijfers van Epic Games blijkt dat 63 procent exclusief op iOS speelt. 

De iOS-game werd tot hij werd door 116 miljoen mensen gedownload, al is niet bekend hoeveel daarvan hem nog dagelijks opstartten. 

Apple haalde Fortnite uit de App Store, nadat de gamemaker een eigen betaalmethode toevoegde. Apple wil de apps en games alleen het betaalsysteem van de techgigant gebruiken. Daarbij vangt Apple een commissie van 30 procent omzet.

List van Epic Games

Epic Games rekende er al op dat de game uit de winkel zou worden gehaald: kort na de maatregel startte het bedrijf een rechtszaak. Ook werd in Fortnite een kritisch filmpje over Apple uitgezonden aan spelers.

Niet alleen Apple ligt sindsdien onder een vergrootglas: Google haalde het spel om vergelijkbare redenen uit de digitale winkels en werd ook aangeklaagd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple wint eerste slag: Fortnite nog niet terug in App Store

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van